HRVATI NAM UKRALI 7.000 IKONA: Niko ne zna gde je veliko blago SPC!

Izvor: Telegraf.rs, 07.Dec.2014, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATI NAM UKRALI 7.000 IKONA: Niko ne zna gde je veliko blago SPC!

Posle progona Srba sa teritorija Hrvatske, kulturno nasleđe ostalo je tamo i bilo je izloženo ne samo pljačkanju i uništavanju, nego i miniranju i rušenju do temelja

Tokom ratova u Hrvatskoj devedesetih, nestalo je 7.000 ikona, bogoslužbene knjige, arhivska građa i mnogo drugih predmeta koje su pripadale Srbiji i njenom narodu. Susedna zemlja pokušava da uceni ovim našu državu, zbog ulaska u Evropsku uniju i vraćanja umetničkog blaga.

Hrvatska traži >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << oko 46.000 različitih umetničkih dela, a polovina tog je već vraćena u muzeje, galerije i crkve. Zbog ovog problema obeju strana, formirana je Komisija za povraćaj kulturnih dobara kojom predsedava pomoćnica ministra kulture za međunarodnu saradnju Asja Drača.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

- Imene članova komisije ulivaju poverenje i uveren sam da će drugačije nego dosad pristupiti ovom problemu. Dosadašnje članove komisije kao da nije interesovalo šta mi koji smo iz tih krajeva i koji smo sve vreme bili na terenu, učestvovali u spasavanju tog blaga, imamo da kažemo – rekao je savetnik u Istorijskom muzeju Srbije i predsednik Asocijacije izbeglica iz Hrvatske Milojko Budimir.

- Primerenije bi bilo da Hrvatska odgovori šta je sa kulturnim blagom koje je posle progona Srba ostalo tamo, a koje je bilo izloženo ne samo pljačkanju i uništavanju, nego i miniranju i rušenju do temelja. I zato Srbija mora uzeti u ozbiljno razmatranje pitanje srpske baštine u Hrvatskoj. Ne da potražuju da se ona prebaci u Srbiju, već da se utvrdi šta je na crnom tržištu, a šta u hrvatskim institucijama, a da mi to ne znamo – dodao je Budimir.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.