HR: Kraj glasanja, velika izlaznost i neizvesnost

Izvor: B92, 08.Nov.2015, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Kraj glasanja, velika izlaznost i neizvesnost

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena birališta na kojima su se građani izjašnjavali koga žele za svoje predstavnike u Saboru u četvorogodišnjem mandatu.

U očekivanju prvih preliminarnih rezultata osmih po redu parlamentarnih izbora, koji su u javnosti smatrani najneizvesnijim od sticanja nezavisnosti, Državna izborna komisija je objavila da je odziv do 16:30 bio veći nego na prethodnim i iznosila 46,57 odsto.

Pravo glasa na izborima, inače i prvim na kojima su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << birači mogli da koriste preferencijalni glas i na listi za koju glasaju mogli da zaokruže i ime kandidata kojem daju prednost, imalo je oko 3,8 miliona birača na oko 7.000 biračkih mesta.

Na izborima, koji su protekli bez bitnijih nepravilnosti i incidenata, birao se 151 poslanik u Saboru na mandat od čcetiri godine - po 14 poslanika biralo se u deset izbornih jedinica, a tri poslanika bira dijaspora u posebnoj 11. izbornoj jedinici.

Pripadnici nacionalnih manjina birali su ukupno osam poslanika, od kojih najmanje tri mesta pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini. Manjine su mogle da glasaju ili u 12. izbornoj jedinici ili po mestu prebivalista u nekoj od deset izbornih jedinica za opšte liste.

Za ulazak u parlament borilo se 166 lista na kojima je više od 2.300 kandidata.

Svoje glasačko pravo iskoristili su i državljani Hrvatske u dijaspori. Hrvatski građani u Srbiji glasaju u konzularnim odeljenjima Hrvatske u Beogradu i Subotici.

Glasanje je prvo počelo u Australiji, u Kanberi, Melburnu i Sidneju, otvorena su i birališta u BiH, a zbog vremenske razlike poslednje će tek biti održano u Los Anđelesu u SAD.

Inače, u javnosti vlada ubeđenje da je malo verovatno da će bilo koja od dve najuticajnije stranke vlasti i opozicije, SDP i HDZ, osvojiti većinu dovoljnu za formiranje vlade.

Među prvima na birališta su izašli predsednica Kolinda Grabar Kitrović i premijer Zoran Milanović.

"Ovo do sada je bila igra, sada počinje pravi posao", poručio je Milanović, dok je šefica države pozvala sve građane s pravom glasa da učine isto što i ona jer, kako je rekla, danas biraju svoju sudbinu za sledeće četiri godine.

Za lidera najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka danas je praznik demokrtaije, a za šeficu diplomatije Vesnu Pusić je, kako je poručila nakon glasanja, važno da svi građani iskoriste svoje pravo.

Govoreći o važnosti izbora za Srbiju, potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je za Tanjug da ukoliko u Hrvatskoj pobede snage kojima su odnosi te zemlje sa Srbijom važni, onda možemo očekivati njihovu relaksaciju, a u suprotnom sledi razdoblje neizvesnosti.

Upitan šta od izbora očekuju Srbi u Hrvatskoj, on kaže da očekuju da će osvojiti mandate koji su im zagarantovani, da će ojačati svoj politički uticaj posebno ako rezultat bude tesan i da će biti u prilici da značajnije učestvuju u kreiranju politike vlade.

Ko god da pobedi na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj za Srbiju je dobro što se predizborni ciklus u toj zemlji konačno završio i što će jaka retorika prema Srbiji i Srbima sigurno početi da pada, ocenila je danas i Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ne očekuje da će posle parlamenarnih izbora u Hravtskoj doći do prevelike promene političke situaciju u toj zemlji, a veće promene ne očekuje ni kada je reč o odnosima sa Srbijom.

Hrvatski analitičar Davor Đenero smatra da u slučaju smene vlasti u Hrvatskoj valja očekivati konsolidaciju odnosa Srbije i Hrvatske i unutrašnju politiku koja će daleko više voditi računa o manjinskim pravima nego što je bilo u protekle četiri godine.

Prema oceni direktora Centra za regionalizam Aleksandra Popova, presudnu ulogu na današnjim izborima će imati neopredeljeni birači.

Popov se nadu da neće doći do pobede ekstremnih snaga, podseća da ankete javnog mnjenja ukazuju da su dve vodeće hrvatske stranke SDP i HDZ gotovo izjednačene, ali i naglašava da se nekada dešavaju iznenađenja u zadnji čas i to kod neodlučnih birača.

Prve izborne rezultate, sa oko 15 odsto biračkih mesta, Državna izborna komisija će objaviti u 22 sata, dok bi u ponoć trebali biti poznati podaci za oko 80 procenata mesta, prenose hrvatski mediji u kojima će se pre tog roka, neposredno nakon zatvaranja birališta, pojaviti i prve procene rezultata na osnovu izlaznih anketa.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.