HIT PONUDA: Luksuzni turistički grad niče na poluostrvu Luštica koje je zasuto OSIROMAŠENIM URANIJUMOM

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2018, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HIT PONUDA: Luksuzni turistički grad niče na poluostrvu Luštica koje je zasuto OSIROMAŠENIM URANIJUMOM

350 Puta bila uvećana radioaktivnost kada je poslednji put mereno

Hit ponuda ovog leta u Crnoj Gori mogla bi da bude - “uranijumski odmor”! Naime, luksuzni turistički grad na Crnogorskom primorju niče na poluostrvu Luštica, koje je 1999. NATO zasuo osiromašenim uranijumom. Kompleks vredi više od milijardu evra i, iako ga punih 19 godina zapljuskuju talasi sa radioaktivnim česticama, reklamira se kao “projekat koji nudi život u oazi netaknute crnogorske prirode, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << će se disati punim plućima”, prenosi Srpski telegraf.

Pročitajte i:

Podsetimo, prema podacima Centra za eko-toksikološka ispitivanja (CETI), posle NATO bombardovanja evidentirano je 87.9 kilograma osiromašenog uranijuma, a radioaktivnost je bila uvećana 350 puta. Kasnije je 90 odsto uranijumskog materijala uklonjeno, ali se devet kilograma i dalje nalazi na poluostrvu.

Poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Koča Pavlović kaže da je godinama odlazio na Lušticu i da to možda ima veze što je oboleo od leukemije.

- Neshvatljivo je da država dozvoli da se na mestu koje okružuje more puno osiromašenog uranijuma gradi luksuzni kompleks za turiste. Znamo da se iza prodaje tih stanova krije privatni interes. Tamo sam provodio mnogo vremena, a nedavno sam oboleo od leukemije. Tamo mogu ponovo da odem tek ako država uposli stručnjake da poluostrvo očiste od radioaktivnog otpada - kaže Pavlović za Srpski telegraf i napominje da su bombe koje NATO nije iskoristio na kopno bačene u more.

Toksikolog dr Radomir Kovačević smatra da je bombardovanje Luštice neopisiv zločin.

Zakletva predsednika ili ispraćaj u penziju?! Đukanovićeva malena svečanost PROTEKLA bez ijednog DRŽAVNIKA

- Bio sam tamo 2001, kada je počela dekontaminacija. Tamo je bačeno 400 projektila, a mi smo našli 103.Mi smo imali zaštitna odela, ali ljudi koji su radili u toj oblasti nisu. Jedan od njih je nedavno umro od limfoma - kaže dr Kovačević.

Međutim, i pored toga, kompleks “Luštica bej” koji gradi egipatska kompanija “Oraskom development holding” prostiraće se na oko 2.2 miliona miliona kvadrata. Cena kvadrata dostiže 4.000 evra, a biće više od 1.000 stanova i 500 kuća i vila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.