HIPERZVUČNIM RAKETAMA PROBIJAJU LED: Ruske nuklearne podmornice spremne da cirkonom nanesu udar na Arktiku (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2020, 10:56

HIPERZVUČNIM RAKETAMA PROBIJAJU LED: Ruske nuklearne podmornice spremne da "cirkonom" nanesu udar na Arktiku (VIDEO)

List "Izvestija" konstatuje da su pre tako nešto mogle da izvedu samo strateške podmornice.

Nukelarne podmornice klase 885 i 885M pomorskih snaga Rusije sposobne su da nanesu udar ispod leda hiperzvučnim raketama "cirkon", pišu ruski mediji.

Odgovarajuća ispitivanja podmornice "Severodvinsk", klase 885, sa krstarećim raketama sprovedena su na Arktiku decembra prošle godine, mada detalji nisu objavljeni.

Mediji su ranije javili  da će raketa "cirkon" >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << biti lansirana sa podmornice "Severodvinsk" prvo iz nadvodnog, a potom i iz podvodnog kretanja.

Podmornice će za potrebe primene raketa ispod leda korisititi nenavođene projektile koji će praviti rupe u ledu za prolazak rakete.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle godine izjavio da "cirkon" može da savlada kako morske tako i ciljeve na kopnu, da će imati brzinu od devet maha s maksimalnim dometom leta do 1.000 kilometara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.