HILJADE VERNIKA SLILO SE POD OSTROG: Nakon noćašnjeg bdenja liturgija uz sveštenstvo SPC (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2021, 10:16

HILJADE VERNIKA SLILO SE POD OSTROG: Nakon noćašnjeg bdenja liturgija uz sveštenstvo SPC (VIDEO)

U 9,00 sati počela sveta liturgija

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, gde je tokom prošle noći održavno veliko bdenje.

Sveta arijerejska liturgija je počela jutros u 9 sati, liturgiju uz sveštenstvo i monaštvo SPC, služi Vladika budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko primorske Joanikije.

Hiljade vernika je ispod Ostroga, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i kiša koja lije, ne smeta verujućem narodu.

Mnoštvo vernika sinoć se okupilo oko i u manastiru, gde je služio administrator Mitropolije crnogorsko-primorske i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

Tradicionalno, na današnji dan se u Nikšiću održavaju litije, a očekuje se da će one biti održane i ove godine.

Premijer Zdravko Krivokapić je ranije rekao da neće učestvovati u litijama.

Crkva i vlada pozvali su verike da se ne okupljaju u velikom broju zbog sprečavanja širenja korona virusa. Sveti Vasilije Ostroški (Jovanović) rođen je u selu Mrkonjići, Popovo Polje u Hercegovini, u Republici Srpskoj, 28. decembra 1610.

U narodu je Sveti Vasilije poznat po svom podvižništvu i mnogobrojim čudotvornim isceljenjim, pa ga zovu Vasilije ostroški Čudotvorac.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.