HAOS U JORDANU: Palestinski demonstranti ušli u sukob sa policijom (FOTO) (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2021, 16:06

HAOS U JORDANU: Palestinski demonstranti ušli u sukob sa policijom (FOTO) (VIDEO)

CIlj im je bio prelazak graničnog mosta ka Izraelu

Jordanska policija nasilno je danas rasterala stotine propalestinskih demonstranata koji su pokušavali da dođu do graničnog mosta koji vodi do Zapadne obale koju je okupirao Izrael.

Policija je intervenisala suzavcem i pucala u vazduh da bi zaustavila oko 500 mladih demonstranata, koji su se odvojili od zakazane rute marša u blizini granice, organizovanog u znak protesta zbog izraelskih napada na Palestince, potvrdili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su svedoci Rojtersu.

Furious protestors from Lebanon & Jordan are trying to cross the border into Israel after a night of aggression against Palestine. IDF fired a tank round as a warning. The situation near Israel borders is intensifying. Many are reporting they’ll join hamas #GenocideinGaza pic.twitter.com/luCHRkwcot

— Detective Doo (@DooDetective) May 14, 2021

Demonstranti su bili na pet kilometara od mosta kralja Huseina, u Izraelu poznatog kao most Alenbi, u dolini Jordana nasuprot palestinskom gradu Jerihonu na Zapadnoj obali, a svedoci su potvrdili da je u protestu učestvovalo oko 2.000 ljudi koji su pozivali jordanskog kralja Abdulaha da otvori granice.

Nekoliko hiljada demonstranata, takođe, je izašlo na ulice nakon današnje molitve iz glavne Huseinijeve džamije u centru Amana skandirajući antiizraelske parole.

Jordanians managed to enter the West Bank via the Jordan Valley on Palestine-Jordan border after cutting the border fences.#FreePalestine#GazaUnderAttack#PalestineUnderAttackpic.twitter.com/mJqd5uw6KI

— Aarif Shah (@aarifshaah) May 14, 2021

Oni su pozivali na proterivanje izraelskog ambasadora i ukidanje nepopularnog mirovnog sporazuma sa Izraelom.

Hundreds and thousands of Jordanians running towards Jordan-Palestine border to show solidarity to Palestine and to protect the honour & sanctity of Al Aqsa Mosque.[r] pic.twitter.com/2PYoR7e98V

🔗 Dabest890 (@Dabest8901)

— گل نرگس (@Golenarges55) May 14, 2021

Većina od jordanskih 10 miliona građana palestinskog je porekla. Oni ili njihovi roditelji su proterani ili pobegli u Jordan u borbama koje su pratile stvaranje države Izrael 1948. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.