Guma - jedan od najbitnijih delova automobila

Izvor: Mondo, 15.Okt.2018, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guma - jedan od najbitnijih delova automobila

Inovativna platforma Vision Zero smanjiće broj nesreća i stradalih u saobraćaju

Živimo u svetu u kojem je automobil potreba - vozi nas na posao, u prodavnicu, do vrtića, prijatelja ili na odmor. Čini naš život nezavisnim i bržim. Nije čudo da je prosečna godišnja kilometraža automobila s oko 1000 km daleke 1950. do danas narasla na 12.000 km.

Samo u Srbiji saobraća više od dva i po miliona putničkih vozila, od čega je gotovo dva miliona automobila. Ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << postoji i druga strana mobilnosti - u periodu od 2013. do 2017. godine u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji smrtno je stradalo 2.971 lice, teške telesne povrede su zadobila više od 17 hiljada lica, dok je lake telesne povrede zadobilo čak 80.725 ljudi.

Broj poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama u 2017. iznosio je 579, a broj povređenih čak 21.277. Što znači da gotovo svaki dan u Srbiji u saobraćaju bude povređeno oko 60 osoba!

Kao dugoročni cilj kompanija Continental je pre nekoliko godina započela platformu Vision Zero, postavivši pred sebe težak zadatak - da bude ključni igrač u smanjivanju broja nesreća, povređenih i poginulih na putevima kroz razvoj tehnologije i inovacijama.

Ne odnosi se to samo na razvoj guma najnovije generacije, nego i na čitav niz uređaja koji doprinose sigurnosti - od pojedinačnih delova poput kočnica ili kamera za vožnju unazad, preko složenijih setova kao što su danas već zakonom obavezan uređaj za nadzor pritiska u gumama ili protiv zanošenja (ESP), pa sve do naprednih sigurnosnih sistema poslednje generacije, poput nadzora mrtvog ugla ili automatskog kočenja u slučaju opasnosti (AEB). A u bliskoj budućnosti se očekuju i sistemi za autonomnu vožnju.

Foto: promo/Continental

Ipak, i pored razvoja brojnih bezbednosnih tehnologija, gume su i dalje jedan od ključnih elemenata sigurnosti jer predstavljaju vezu, kontakt između vozila i podloge. I mada dodirna površina nije veća od poštanske razglednice, upravo se putem guma prenose sve sile u vožnji automobila.

U kritičnim situacijama guma je ta koja određuje hoće li se vozilo zaustaviti na vreme ili ne. Zato je važno da vozači budu svesni važnosti upotrebe kvalitetnijih guma sa propisnim pritiskom i odgovarajućom dubinom gaznog sloja.

Ove zimske sezone Continental nudi više različitih modela: za manje veličine birajte WinterContact TS 860 koji pobeđuje na svim testovima, dok za veće automobile dolazi u obzir WinterContact TS 850 P.

Tu su i ContiCrossContact Winter za Conti4x4WinterContact SUV modele, a od ove godine u prodaji je i TS 860 S - namenjena vozačima koji žele sportske performanse čak i zimi.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.