Gugl demantuje Trampa: Nema političkog motiva u pretragama

Izvor: B92, 28.Avg.2018, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gugl demantuje Trampa: Nema političkog motiva u pretragama

Vašington -- Kompanija Alfabet, matična kompanija Gugla, reagovala je na tvrdnje američkog predsednika Donalda Trampa.

Tramp je naveo da Guglov pretraživač pokazuje samo negativne vesti o predsedniku kada se pretražuje njegovo ime, a kompanija tvrdi da ne favorizuje rezultate pretrage u političke svrhe.

"Kada korisnici upišu upite u Guglov servis za pretragu, naš cilj je da osiguramo da, kroz samo nekoliko sekundi, dobiju najrelevantnije odgovore", navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopštenju Alfabeta, a prenosi agencija Rojters.

"Pretraga se ne koristi za postavljanje političke agende i ne prikazuje rezultate na osnovu bilo čije političke ideologije. Svake godine lansiramo na stotine poboljšanja za naše algoritme kako bi se osiguralo da obezbede visokokvalitetan sadržaj kao odgovor na upite korisnika", dodaje se u saopštenju.

Iz Alfabeta poručuju da kontinuirano rade na unapređenju pretrage i da rezultati pretrage nikada nisu rangirani s ciljem da manipulišu političkim raspoloženjem.

Tramp je nešto ranije optužio Gugl da manipuliše rezultatima pretrage u korist negativnih izveštaja o njemu i o drugim konzervativcima, i da Guglovi rezultati pretrage za "vesti o Trampu" samo pokazuju izveštaje lažnih medija.

"Drugim rečima, oni su to podesili za mene i druge, tako da je gotovo svaka priča ili vest loša. Lažljivi CNN u tome prednjači. Republikanski/konzervativni i fer mediji su isključeni", dodaje Tramp.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gugl demantuje Trampa: Nema političkog motiva u pretragama

Izvor: Blic, 28.Avg.2018

Kompanija Alfabet, matična kompanija Gugla, reagovala je danas na tvrdnje američkog predsednika Donalda Trampa da Guglov pretraživač pokazuje samo negativne vesti o predsedniku kada se pretražuje njegovo ime, navodeći da ne favorizuje rezultate pretrage u političke svrhe.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.