Grujičić: Patologija je osnov za razvoj personalizovane medicine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2022, 18:03

Grujičić: Patologija je osnov za razvoj personalizovane medicine

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je značaj patologije za medicinu nemerljiv pogotovo kada se radi o tumorima i da je ona osnov za razvoj personalizovane medicine kojoj teži ceo svet.

"Kada imate patohistološku potvrdu onoga što lečite, onda znate da je to - to. Ne postoji dijagnostička metoda osim patoloških preparata koja će da vam pokaže preciznije o kojoj se bolesti radi. Patologija je osnov klinike", kazala je Grujičić za Tanjug na proslavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jubileja 100 godina Katedre i Instituta za patologiju "Prof. dr Đorđe Jovanović" pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Dodala je da je razvoj patologije pokazao da postoji razvoj terapije.

"Bez razvoja patologije i bez analize onoga što vidimo kod pacijenta i to morfološke analize, a sada i citiobiohemijske i molekularne, ne možemo da znamo na koji način i kako lečimo pacijenta. Patologija je osnov za razvoj personalizovane medicine, čemu danas stremi ceo svet", istakla je Grujičić.

Ministraka je kazala da svaki student medicine kada položi patologiju misli da je završio medicinu.

"Posebno, ako dobije deset iz patologije, misli da je postao doktor, a to je bio moj slučaj. Studenti medicine dele medicinu i studije na pre patologije i posle patologije, jer kada završe patologiju oni već puno znaju i znaju da je to osnov za kliniku", rekla je Grujičić.

Ona je istakla da joj je velika čast što prisustvuje velikom jubileju.

"I ja sam mislila kada sam položila patologiju, gotovo je, sada će biti sve lakše. I na neki način je bilo, jer patologija je predmet koji daje potpunu osnovu za ono što je u medicini potrebno", rekla je ministraka ističući značaj ove grane medicine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.