Gruevski sada može da dobije pasoš i da napusti Mađarsku: Han traži OBJAŠNJENJE od Orbana

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Nov.2018, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski sada može da dobije pasoš i da napusti Mađarsku: Han traži OBJAŠNJENJE od Orbana

Makedonske vlasti uzaldno traže izručenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog, jer to se više ne može dogoditi nakon što mu je Mađarska odbrila azil, izjavio je mađarski ministar pravde Laslo Tročanji.

Tročanji je u intervjuu za mađarsku tv Ećo rekao je da je davanjem azila Gruevskom Mađarska potvrdila je bivši makedonski premijer žrtva političkog progona i da zato ne može biti izručen Makedoniji.

- Da budem iskren, ako bivši premijer ode u zatvor, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sigurno mu neće biti lako - rekao je Tročanji, preneli su makedonski mediji.

Rekao je da nije do detalja upoznat sa razlozima zbog kojih je Gruevskog odobren azil, te dodao da je tako odlučila Kancelarija za imigraciju i izbeglice nakon temeljne istrage, nakon tvrdnje bivšeg premijera da je s pravom strahovao za svoj život.

Tročanji je rekao da dobijanje azila za Gruevskog znači da sada može dobiti putne isprave i slobodno napustiti Mađarsku, ako želi.

Gruevski je juče na svom fejsbuku potvrdio da je dobio azil u Mađarskoj.

Gotovo istovremeno, makedonsko ministarstvo pravde je saopštilo da je Mađarskoj uputilo zahtev za ekstradiciju Gruevskog.

Makedonsko ministarstvo pravde tražiće otpovikavanje odluke za azil Nikole Gruevskog, koju po ekspresnoj postupci je donela Mađarska. Ministarka Renata Deskoska je izjavila da biće pošaljen zahtev do Mađare da preispitaju odluku za azil koju su dali Gruevskog. Kako ona kaže, sa novim izmenama Zakona za azil u Mađarskoj, predviđena je ova mogućnost otpovikavanje azila. Ako Gruevski ne dobije mađarsko državljanstvo, njegova dozvola biće opet razgledana nakon tri godine.

Šef mađarske diplomatije  Peter Sijarto ponovo je danas na preskonferenciji odbacio navode da su mađarske diplomate na bilo koji način bile umešane u, kako je rekao, bilo kakvu otmicu ili bekstvo Nikole Gruevskog u Mađarsku.

- Nijedan mađarski diplomata nije učestvovao u otmicu ili bekstvo bilo koga. Bivši makedonski premijer je u Mađarsku došao u sasvim normalinim uslovima, poštujući međunarodno pravo 100 posto i poštujući pravni sistem zemalja kroz koje je prošao-  rekao je Sijarto, preneo je makedonski portal AlsatM.

Evropski komesar Johanes Han smatra da mađarski premijer Viktor Orban treba da objasni odluku te zemlje da bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom odobri azil.

- Ukoliko je to tačno, očekujem validno objašnjejnje Viktora Orbana - napisao je Han na svom Tviter nalogu.

Han je naveo i da je vladavina prava osnovni princip za zemlje članice EU, kao što je Mađarska, kao i za kandidate za prijem, kao što je Makedonija.

- Iznenađujuće je što Mađarska podržava članstvo Makedonije u EU... - naveo je Han.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Mađari: Nećemo izručiti Gruevskog, daćemo mu pasoš

Izvor: Mondo, 21.Nov.2018

Mađarski ministar pravde Laslo Tročanji izjavio je da njegova zemlja ne može da izruči Nikolu Gruevskog jer je on dobio azil pošto je ukazao da se protiv njega vodi fabrikovani sudski postupak. Ako želi može da dobije pasoš...Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski, file..Tročanji je rekao je...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.