Grubješićeva o tome koliko je dobra vest predloženi komesar za proširenje

Izvor: B92, 10.Sep.2019, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubješićeva o tome koliko je dobra vest predloženi komesar za proširenje

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić kaže da je dobra vest za Srbiju to što je predloženi komesar za proširenje Laslo Trošanji.

Trošanji je nekadašnji ministar pravde Mađarske, dolazi iz zemlje koja je sklona proširenju, ali poručuje i da treba da budemo realni, jer se, kaže, najverovatnije neće desiti da pristupimo EU do kraja mandata nove komisije, 2024. godine.

"Ali možemo da se nadamo da će možda do kraja mandata ove komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedna ili dve zemlje, Srbija ili Crna Gora, ili obe, potpisati Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji", rekla je Grubješićeva.

Ona je podsetila da ne govore sve zemlje Evropske unije "jednim glasom" o proširenju i dodala da je tako čitav proces usporen, bez obzira na to što je proširenje ranije bila jedna od najuspešnijih politika same Unije.

Grubješićeva poručuje da sada treba "upregnuti" ozbiljne materijalne i ljudske resurse da se vrati kredibilitet proširenju i da ono, kako kaže, ne ostane mrtvo slovo na papiru.

Što se tiče država kandidata, tu pre svega mislim i na Srbiju, one treba da se fokusiraju na ispunjavanje svih onih kriterijuma i standarda koji su potrebni za članstvo, dodala je Grubješićeva.

"Srbija naročito mora da se fokusira na dva fronta, jedan je nastavak dijaloga sa Prištinom, jer je to nepremostiva prepreka u evrointegracijama Srbije i drugo jesu unutrašnje reforme, naročito iz poglavlja 23 i 24 vladavina prava, sloboda izražavanja, borba protiv korupcije itd...", rekla je Suzana Grubješić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.