Granični prelaz Nakovo - Lunga u potpunosti tehnički opremljen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2019, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Granični prelaz Nakovo - Lunga u potpunosti tehnički opremljen

Granični prelaz Nakovo – Lunga, u blizini Kikinde, sada je u potpunosti tehnički opremljen. Ukupna vrednost ovog projekta, čija je realizacija počela pre pet godina, iznosi preko milion i po evra, a finansiran je od strane Vlade Srbije, kikindske lokalne samouprave i inostranih fondova. Ipak, da bi počeo sa 24-časovnim radom, neophodno je da se dobije saglasnost Rumunije, na čemu se intenzivno radi.

Prema popisu iz 2011. godine, mesto Nakovo nadomak Kikinde ima nešto više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 1.900 stanovnika. Za žitelje ovog sela, otvaranje graničnog prelaza sa susednom Rumunijom doneo je novu nadu da život može da bude jednako kvalitetan u maloj sredini. Posebno im je drago što su od 2014. godine još bolje infrastrukturno povezani sa komšijama iz Evropske unije.

Granični prelaz Nakovo – Lunga sada je u potpunosti opremljen. O rokovima kada će početi sa radom punim kapacitetom, odnosno 24 sata, teško je govoriti, jer je kako nadležni ističu lopta sada u rumunskom dvorištu, koje muči nestabilna politička situacija.

"Mi ćemo s naše strane dati sve da stavimo do znanja rumunskoj strani koliko nam je urgentno rešavanje ovog poslednjeg preostalog pitanja za kompletno funkcionisanje graničnog prelaza, kao i da vidimo šta je to što je njihovoj strani bitno", rekao je Nemanja Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

relaz na granici sa Rumunijom je savremen i jedan od najbolje opremljenih prelaza u regionu, a finansiran je iz više izvora.

"Vrednost svih radova je negde oko 90 miliona dinara, a ukupna vrednost prelaza, ako se pogleda ono što je rađeno ranije, prelazi 1,5 miliona evra. Sredstva su obezbeđena od strane Grada Kikinde, Vlade Republike Srbije i od strane inostranih fondova", rekao je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Puno radno vreme graničnog prelaza, omogućilo bi i nesmetan prolazak kamiona od sedam i po tona po osovini i autobusa. To bi ujedno bio i poslednji korak, koji bi doveo do potpunog funkcionisanje ove granice, preko koje je od 2014-te godine preko 800 hiljada ljudi i preko 200 hiljada putničkih vozila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ZAVRŠEN GRANIČNI PRELAZ SA RUMUNIJOM: Biće moguć i teretni transport

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2019, 08:02

Granični prelaz sa Rumunijom kod Kikinde tehnički je potpuno završen. Cilj je da radi 24 sata i da ga koriste i autobusi i kamioni, a ne samo automobili..Kikinda ima punu podršku državnih organa u zahtevu da granični prelaz sa Rumunijom u Nakovu radi neprekidno 24 sata i da ovuda bude moguć teretni...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.