Gradonačelnik naredio: Očekujte tople radijatore!

Izvor: Mondo, 03.Okt.2018, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik naredio: Očekujte tople radijatore!

Sastanak gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića sa direktorom JKP "Beogradske elektrane" o grejanju pre sezone dao rezultat. Popodne će neki od Beograđana imati tople radijatore.

U Beograda danas će početi daljinsko grejanje, iako zvanična grejna sezona počinje 15. oktobra, objavljeno je na sajtu Skupštine Beograda.

To je dogovoreno na sastanku gradonačelnika Zoran Radojičića i vršioca dužnosti direktora Beogradskih elektrana Radeta Baste. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Sistem Beogradskih elektrana prećiće iz režima toplotnih proba u režim isporuke toplotne energije i očekuje se da će efekti biti vidljivi kod velikog broja potrošača već u popodnevnim i večernjim satima.

Danima već Beograđani se smrzavaju što u svojim stanovima, što u poslovnim, školskim i drugim objektima, jer centralno grejanje još ne radi.

Radojičić: Malo strpljenja

"Nažalost, nije moguće odmah 'podići' ceo sistem. Za stabilan rad ovako velikog energetskog sistema neophodno je nekoliko dana uhodavanja i postepenog i veoma pažljivog opterećivanja radi prelaska iz stacionarnog u dinamički režim rada, zbog čega apelujemo na potrošače za strpljenje", rekao je Radojičić.

Mnogi su tražili da grejanje bude pušteno, pogotovo kad se zna da oni koji imaju centralno grejanje to plaćaju svih 12 meseci u godini preko računa za "Infostan". Međutim, grejanja nema, a nadležni se uvek pozivaju na zvaničan datum početka grejne sezone - 15. oktobar.

Stoga je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić danas pre podne održao sastanak sa vršiocem dužnosti direktora JKP "Beogradske elektrane" Radetom Bastom, na kojem je, saopšteno je, bilo reči o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu tokom hladnog talasa pre početka zvanične grejne sezone, kao i mogućnostima promene propisa o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu.

"Narednih dana se najavljuje toplije vreme, ali moramo da nađemo najbolje moguće rešenje za trenutnu situaciju. Boravak u hladnim prostorijama nije prijatan nikome, važno je da mališani u vrtićima i školama ne sede u jaknama, da zaposleni mogu bez smetnji da rade i budu produktivni, da Beograđanima u stanovima bude toplo", rekao je gradonačelnik, preneto je u saopštenju iz press službe Skupštine grada Beograda.

Gradonačelnik je napomenuo da se razmatra promena propisa jer je sistem daljinskog grejanja Beograda jedan je od najvećih u Evropi i čini ga 41 toplotni izvor tj. toplana i kotlarnica, 9.000 toplotnih predajnih stanica i u njima više od 40.000 pumpi i druge opreme, kao i više od 1.500 kilometara toplovodnih cevi.

"Ako temperature opet budu u padu, počećemo isporuku toplotne energije uz nastavljanje proba sistema. Sistem sada prevodimo iz režima toplotnih proba u režim isporuke toplotne energije i očekujem da efekti budu vidljivi kod velikog broja potrošača već u popodnevnim i večernjim satima. Nažalost, nije moguće odmah 'podići' ceo sistem. Za stabilan rad ovako velikog energetskog sistema neophodno je nekoliko dana uhodavanja i postepenog i veoma pažljivog opterećivanja radi prelaska iz stacionarnog u dinamički režim rada, zbog čega apelujemo na potrošače za strpljenje", dodao je Radojičić.

Ipak, istakao je da je ključno dugoročno rešenje kojima će ceo sistem biti aktivno pripreman za rad već tokom leta:

"Važno je da nađemo dugoročno rešenje za ovaj problem jer svake godine imamo makar i kratak hladni talas pre grejne sezone i danas sam razovarao o tome koje su mogućnosti da sistem bude spreman već prvog oktobra kada nam hladni dani stignu pre nego što je kalendarski predviđeno", naglasio je Radojičić.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Počinje grejna sezona: Beograđanima topli radijatori već od 3. oktobra

Izvor: BKTV News, 03.Okt.2018

Mnogi Beograđani će u popodnevnim ili večernjim satima imati tople radijatore u stanovima, navode nadležni. ..Gradonačelnik Zoran Radojičić održao je danas sastanak sa Radetom Bastom, v.d. direktorom JKP "Beogradske elektrane" i Ninom Jandrić, v.d. sekretarkom za energetiku Grada Beograda u...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.