Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik: Većina novosadskog budžeta se investira

NOVI SAD -

Veći deo budžeta Novog Sada troši se na investicije a višak u gradskoj kasi, ostvaren od poreza na zarade na osnovu Zakona o finansiranju lokalne samouprave, nije korišćen za povećanje zarada, navedeno je u pisanoj izjavi Tanjugu iz Kabineta gradonačelnika Igora Pavličića.

U poslednja tri meseca prošle godine, prvom tromesečju važenja tog zakona, po tom osnovu je u novosadskom budžetu ostvareno bezmalo 1,8 milijardi dinara ili prosečno mesečno oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 596 miliona, dok je u prvih devet lanjskih meseci ostvarivano prosečno oko 256 miliona dinara.

Znači da je ukupno na kraju godine bilo više oko milijardu dinara, čime je "nadomešteno zakonsko smanjenje nenamenskih transfera Gradu", odnosno tako su nadomeštena i sredstva koja su izostala zbog slabijeg punjenja budžeta, navedeno je u izjavi, uz napomenu da ta kao niti bilo koja druga finansijska sredstva nisu korišćena za isplatu povećanja zarada.

U odgovoru na pitanje o tome kako se troši novac ostvaren od poreza na zarade, na osnovu Zakona o finansiranju lokalne samouprave, dodaje se da ta finansijska sredstva nisu strogo namenska i da se ona koriste za finansiranje redovnih funkcija i nadležnosti grada.

"Grad Novi Sad je uspeo da budžetska sredstva troši većinski na investicije", istaknuto je u izjavi i navedeno da je, u periodu prethodne gradske vlasti od 2004. do 2008. godine, 70 odsto gradskog budžeta trošeno za tekuće subvencije, dok se sad za te namene troši 30 procenata.

U tom prethodnom periodu je za plate zaposlenih u javnim preduzećima trošeno 50 do 80 odsto ukupnog prihoda koji oni ostvare, a sada se u proseku troši 30 procenata.

"Sa budžetom od 130 miliona evra izvornih prihoda, Novi Sad danas za kapitalne projekte izdvaja oko 50 miliona evra, a u periodu od 2004-2008. godine, sa budžetom većim od 200 miliona evra, grad je izdvajao manje od te sume za kapitalne investicije."

Analiza o ostvarenju novosadskog budžeta u prva dva ovogodišnja meseca ukazuje na relativno zadovoljavajući stepen ostvarivanja prihoda, ako se imaju u vidu uslovi pod kojima se ostvaruju.

Za sada su prihodi manji za nešto oko deset odsto od planiranog, navedeno je u izjavi Tanjugu, uz napomenu da su prva dva meseca vrlo kratak period za ozbiljniju analizu.

Na osnovu Zakona o finansiranju lokalne samouprave, gradovi i opštine u Srbiji su u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu od poreza na zarade dobili ukupno više od osam milijardi dinara, što je za skoro 14 procenata više nego u istom periodu prethodne godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.