Gradonačelnik Siniša Mali potpisao Memorandum o saradnji sa gradonačelnikom Seula

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Avg.2017, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Siniša Mali potpisao Memorandum o saradnji sa gradonačelnikom Seula

Prijateljski odnos dveju zemalja

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisao je danas u Južnoj Koreji Memorandum o razumevanju – o prijateljskoj razmeni i saradnji između Beograda i Seula sa gradonačelnikom tog grada Vonsunom Parkom.

SINIŠA MALI: Rekonstrukcija parka Ušće će u potpunosti izmeniti izgled ovog dela Beograda!

Gradonačelnik Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević prethodno su se sastali sa Parkom, sa kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su razgovarali o važnosti uspostavljanja jačih veza između dva grada, koji imaju mnogo istorijskih sličnosti.

Gradonačelnik Mali je naglasio da dve prestonice imaju potencijala da sarađuju u oblasti ekonomije i investicija, kulture, ali i da je neophodno bolje povezati dva naroda i na taj način dodatno podstaći turizam.

– Seul je jedan od deset najrazvijenijih gradova na svetu i zato je ovaj memorandum o saradnji za nas veoma važan. Za dve godine Srbija i Južna Koreja obeležavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i smatram da saradnja dva glavna grada mora da ide u smeru približavanja naše dve nacije s obzirom na veoma sličnu istoriju koju delimo, a sarađivaćemo u oblasti saobraćaja, urbanizma, kulture – istakao je Mali.

Gradonačelnik Mali je rekao i da će Turistička organizacija Beograda učestvovati na Sajmu turizma u Seulu od sledeće godine pa nadalje, kao i da će biti organizovani Dani Beograda u Seulu i Dani Seula u Beogradu, te da su to načini na koje treba da se približe dva glavna grada.

Mali i Nikodijević su obišli i Centar za upravljanje saobraćajem, koji se nalazi u okviru Gradske kuće.

– Njihov centar za upravljanje saobraćajem je zaista impresivan, kao i kancelarija gospodina Parka, koja je potpuno digitalizovana, gde on u istom trenutku može da gleda i kako se odvija saobraćaj, i kakva je potrošnja vode, i gde je izbio požar, i to je ono što mi želimo da prenesemo u naš grad kako bi kvalitet usluga za naše sugrađane bio bolji, a grad savremeniji i lepši – kazao je gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik Seula istakao je da je Beogradu i Seulu suđeno da budu bratski gradovi jer imaju mnogo sličnosti, s obzirom na to da su oba glavna grada imala burnu istoriju i tešku geopolitičku situaciju.

– Zahvaljujući ovom memorandumu glavni gradovi naše dve zemlje mogu da imaju prijateljski odnos, da bolje komuniciraju i sarađuju u oblastima saobraćaja, e-uprave, turizma i kulture. Zahvaljujem gospodinu Malom što je došao u Seul i verujem da ćemo tek razvijati našu saradnju – istakao je gradonačelnik Park.

Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji, gradonačelnik Park Vonsun je pozdravio prisutne na srpskom jeziku, nakon čega je gradonačelnik Mali to isto učinio na korejskom. Gradonačelnici su razmenili poklone, a Mali je Parku darovao grb grada na drvetu.

Dve strane su se saglasile da će Memorandumom o razumevanju nastojati da unaprećuju razmenu informacija, znanja i iskustava u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući prevoz, unapređenje kvaliteta vazduha, urbanizam, elektronsku upravu, kulturu, javno zdravlje, odlaganje otpada i vodovod i kanalizaciju. Takođe, dva grada će nastojati da dalje uvećavaju obim privredne saradnje, a osim toga, uzajamno će promovisati kulturu i turizam.

Mali i Nikodijević su nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju obišli i demilitarizovanu zonu na granici sa Severnom Korejom.

Južna Koreja ima jednu od najjačih privreda na svetu, a Seul je centar međunarodnog biznisa, finansija, multinacionalnih korporacija i svetskih organizacija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.