Gradonačelnik Beograda otišao da proveri kakav je jutros vazduh

Izvor: B92, 17.Jan.2020, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Beograda otišao da proveri kakav je jutros vazduh

Beograd -- Beograđani jutros udišu čistiji vazduh, u odnosu na prethodne dane, pokazala je oko osam sati merna stanica u Bulevaru despota Stefana.

Koncentracija suspendovanih PM 10 čestica bila je nešto iznad 50, što su prihvatljive vrednosti.

Prethodnih dana koncentracije PM 10 čestica išle su i preko 180 mikrograma po metru kubnom.

Kakav je kvalitet vazduha jutros u Beogradu lično se uverio i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su klimatski uslovi i to što nije bilo vetra glavni razlog lošeg kvaliteta vazduha prethodnih dana u Beogradu.

On je za Tanjug naglasio da su najveći zagadjivači vazduha u prestonici ložišta i saobraćaj.

U prethodnih nekoliko godina ugašeno je oko 1.200 ložišta na mazut, a ostalo je još oko 30. Kaže da u gradu ima puno individualnih ložišta na ugalj i drva i da se mora naći model kako da se ta domaćinstva motivišu da predju na drugi način grejanja.

Veliki zagadjivač je i saobraćaj, a gradonačelnik kaže da se u prethodnom periodu radilo na širenju pešačkih zona kako bi se centar grada rasteretio od gasova iz automobila.

Grad je, navodi, nabavio i 244 nova autobusa, a radi se na ozelenjavanju površina. "Puno stvari se radi kako bi imali čistiji vazduh . Od 2016. godine imamo plan popravljanja kvaliteta vazduha u Beogradu i prema toj strategiji i planu se radi", rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je naveo da se situacija, što se tiče kvaliteta vazduha, popravlja i da je na mernom mestu u Bulevaru despota Stefana 2015. godine bio 151 dan kada je koncentracija suspendovanih PM 10 čestica bila iznad prihvatljivih.

Tokom 2016. godine bilo je 97 dana, 2017. godine 57, 2018. godine 57 dana je bila povećana koncentracija suspendovanih PM 10 čestica. Kako je rekao 2000-ih je bio veći broj dana kada je zagadjenje bilo mnogo veće.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Beograđani jutros udišu čistiji vazduh, PM10 nešto iznad 50

Izvor: Večernje novosti, 17.Jan.2020

Merne stanice pokazuju je da jutros Beograđani udišu nešto čistiji vazduh u odnosu na prethodne dane, pošto je koncentracija PM 10 čestica bila nešto iznad 50, a bile su i preko 180 mikrograma po kubnom metru Beograđani jutros udišu čistiji vazduh, u odnosu na prethodne...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.