Građani, zaštitite se! Ako ne želite da OSTANETE BEZ SVOG NOVCA, na ovaj način možete prepoznati divljeg taksistu i spasiti se prevare!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2020, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani, zaštitite se! Ako ne želite da OSTANETE BEZ SVOG NOVCA, na ovaj način možete prepoznati "divljeg taksistu" i spasiti se prevare!

Turisti koji dolaze u Srbiju uglavnom se na aerodromu susretnu sa mnogobrojnim vozilima koje nude prevoz od aerodroma, sa autobuskih ili železničkih stanica, ali nije svaki od tih prevoznika legalan. 

Neki od njih su "ilegalci" koji koriste nesnađenost i neinformisanost turista, ali i užurbanost građana u gradu koji ne primete odmah da li je vozilo "divlje" ili legalno.

Takvi prevoznici neretko im skuplje naplaćuju vožnju, nego regularni legalni prevoznici ili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ih voze zaobilaznim putanjama, te se tako vožnja oduži i postane mnogo skuplje nego što bi trebalo.

Ipak, kako se ne biste našli u situaciju da vas neki od "ilegalaca" prevari dobro obratite pažnju na neke stvari čim ugledate vozilo i prevoznika koji vam nudi transport.

Prva i osnovna stvar koja vam pomaže da ne sednete u auto "prevaranata" jesu registarske tablice. Naime, svi legalni taksi prevoznici imaju na tablicama nakon brojeva oznaku "TX" koja vam garantuje da ćete se voziti prema propisima i pravilima koja važe u Srbiji.

Ukoliko zaustavljate vozilo na ulici ili na aerodromu, nipošto nemojte sedati u vozilo koje nema "TX" oznaku na kraju registarske tablice. Oni koji vam nude transfer, a nemaju tu oznaku su takozvani "divljaci" koji ne pripadaju nijednom zvaničnom taksi udruženju, a cene su im daleko veće nego kod regularnih prevoznika.

Takođe, kada već uđete u vozilo pogledajte da li to vozilo poseduje uređaj koji pokazuje cenu vaše vožnje, jer u suprotnom možete biti nasamareni. Legalni prevoznici jasno pokazuju svojim klijentima trasu i imaju neki vid legitimacije koja je jasno istaknuta.

Cena prtljaga putnika je uračunata u cenu prevoza i nemojte je plaćati dodatno iako vam to "ilegalci" mogu tražiti. Dodatna opreznost treba da postoji i kada vozač nudi nagodbu o ceni usluge bez uključivanja taksimetra, odnosno bez potvrde o fiksnoj ceni prevoza sa aerodroma.

Posumnjate li da ste prevareni, prevoznika možete da prijavite inspekciji ukoliko imate broj registracije vozila, ali i na osnovu računa ako ste ga dobili posle završene vožnje.

Problem nelegalnih prevoznika prisutan je i u drugim državama, a najbolji savet za svakog turistu, gde god da se uputi jeste da se pre samog puta informiše o transferu sa aerodroma, autobuske ili železničke stanice i izbegne bilo kakve malverzacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.