Građani brane Liman - neće garaže i beton umesto zelenila

Izvor: N1 televizija, 24.Maj.2018, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani brane Liman - neće garaže i beton umesto zelenila

Stanovnici novosadskog naselja Liman prikupili su više hiljada potpisa protiv izgradnje javnih garaža i drugih objekata, odnosno, kako kažu, betonizacije koja će zameniti postojeće zelene površine u tom delu grada. Ali, izgleda da peticija ne nailazi na razumevanje lokalnih vlasti. Gradonačelnik Novog Sada vidi politički uticaj u akciji građana.

Izvor: N1

Atraktivne, ozelenjene površine sa pristupačnim saobraćajnicama i parkinzima, čiji objekti formiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << otvorene i prozračne stambene blokove. Ovako je naselje Liman opisano na četvrtoj strani Plana generalne regulacije, dok na prvoj stoji da se tu planira izgradnja čak osam javnih garaža, nekoliko višespratnica i kafića u parku. Protiv te ideje su - oni koji tu žive.

"Prosto, smatramo da nije u redu da nam se to danas oduzima, odnosno da regulacioni plan mora biti građana, odnosno stanovnika područja na koje se plan odnosi".

"Jako sam ozlojeđen na ovu vlast, zato što imam osećaj da je ovo sve predviđeno da bi se na neki način zaradio novac".

"Sad hoće da uzmu ovo, a danas-sutra će moje dete hteti tu da se igra".

"Bez obzira na to što sam bio u toj stranci, i što poznajem gradonačelnika, žao mi je. A najviše mi je žao kad uništavaju moj grad".

Gradonačelniku je, međutim, nejasno što građani protestuju protiv parkinga za kompanije koje tu posluju i koje pune budžet grada, ali i protiv izgradnje obdaništa koje je takođe predviđeno.

"Kažu da to ne valja. Ne valja obdanište? Da li ja treba da pozovem građane da potpisuju peticiju da se grade obdaništa? Da li ja treba da organizujem peticiju za garaže? Hoćete da merimo koliko će građana da potpiše peticije da se grade obdaništa i garaže? Da li ćete o tome da izveštavate?", kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vučević ima svoju teoriju - smatra da iza ovakvih inicijativa stoji - opozicija, čija će taktika, predviđa, ubuduće biti fokusirana na komunalne probleme.

"Jedni će biti očuvajmo zelene površine, jedni će čuvajmo kornjače, čuvajmo ne znam šta. Znaju da ne mogu kroz Demokratsku stranku i ostale stranke, kao što je stranka Đilasa i ostalih da nanesu politički uticaj, onda će ići kroz te inicijative i grupe da se politički organizuju. Sad vidim da je popularno ne dam parkić, ne dam ovo, ne dam ono. Super, ne dajte ništa. N1: Kakve vi dokaze za to imate?  To je moja politička ocena", rekao je Vučević.

Takvi komentari na građanske inicijative ilustruju da gradonačelnik sumnja u demokratski proces i javni dijalog, smatraju u Društvu arhitekata Novog Sada. Kažu, stvar je jasna, građani se moraju pitati za svoj komšiluk.

"Pisci plana nisu konsultovali stvarno stanje na terenu, nego su se vodili svojim modelima i proračunima. Zato smo u problemu. To se dešava zbog toga u urbanizmu i urbanističkom planiranju nije utkan javni dijalog kao sastavni deo, nego se ovakva rešenja oktroišu", objašnjava Aleksandar Bede iz Društva arhitekata Novog Sada.

U inicijativi "Sačuvajmo Liman od betona" odbacuju optužbe prvog čoveka grada i poručuju - potpise i konstruktive predloge predaće u petak, a na komisiji je da odluči jednostavnu stvar - da li će se njihova deca ubuduće igrati na betonu ili ne.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Vučević: Opozicija iza peticija građana

Izvor: N1 televizija, 24.Maj.2018

Stanovnici novosadskog naselja Liman prikupili su više hiljada potpisa protiv izgradnje javnih garaža i drugih objekata, odnosno, kako kažu, betonizacije koja će zameniti postojeće zelene površine u tom delu grada. Ali, izgleda da peticija ne nailazi na razumevanje lokalnih vlasti. Gradonačelnik...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.