Građani Kikinde za dve godine imaće pijaću vodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2022, 13:58

Građani Kikinde za dve godine imaće pijaću vodu

U naredne dve godine, u Kikinda bi trebalo da bude završena fabrika vode. Ukupna investicija vredna je 11,4 miliona evra, a taj projekat rešiće višedecenijski problem obezbeđenja zdrave pijaće vode gradu na severu Banata. Lokaciju na kojoj su otpočeli radovi na izgradnji fabrike vode danas je obišao Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U proteklih pet-šest godina intenzivno se radilo na projektu izgradnje fabrike vode u Kikindi i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iznalaženju najboljeg tehnološkog rešenja. Uz podršku Vlade republike Srbije i Nemačke razvojne banke, otpočeli su radovi na realizaciji tog važnog projekta.

"Siguran sam, da će dokazana tehnologija naših prijatelja iz Nemačke doprineti da građani Kikinde imaju pijaću vodu kakvu zaslužuju. Važan projekat i značajna investicija, čija je ukupna vrednost 11,4 miliona evra, a u prvoj fazi to je 9,6 miliona evra a ta sredstva su obezbeđena", kaže Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Zahvaljujući uspešnoj saradnji Nemačke razvojne banke i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na projektima vodosnabdevanja u Srbiji uloženo je oko 80 miliona evra u 20 lokalnih samouprava. Izgradnja fabrike vode u Kikindi jedan je od uspešnih projekata.

"Projekat u kojem Kikinda učestvuje je faza pet projekta vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda sa ukupnim budžetom od 21 milion evra. Jedna od glavnih investicija je ova u Kikindi, za koju je KFW obezbedio šest miliona evra, dok je ostatak obezbedilo Ministarstvo i Grad Kikinda", objašnjava Rudiger Hartman, direktor predstavništva KFW u Srbiji.

Kako je naglasio Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, početak radova na izgradnji fabrike vode od izuzetnog je značaja za građane Kikinde, ali je istovremeno i projekat koji treba da bude pravo rešenje i za druge gradove u Vojvodini.

"Želimo da izgradnja ove fabrike vode bude uspešan projekat koji ćemo prenet i na druge lokalne samouprave u Vojvodini. Tako bismo u narednih pet do sedam godina rešili problem vodosnabdevanje ne samo u ovom gradu, nego i u svim gradovima koji imaju objektivno velikih problema sa snabdevanjem vodom", ističe Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U završnoj je fazi i projekat prečišćavanja otpadnih voda, i, kako je najavio ministar Momirović, u narednom periodu treba očekivati realizaciju i tog projekta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela izgradnja postrojenje za prečišćavanje vode za piće u Kikindi

Izvor: Beta, 09.Mar.2022

U Kikindi je počela izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode za piće, a ukupna vrednost investicije je 10,2 miliona evra, od čega je šest miliona evra subvencionisani zajam nemačke razvojne banke КFV, a ostatak od 4,2 miliona evra je iz budžeta Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.