Građani Bosne: Ljuti smo i besni, i ovo su nam zahtevi

Izvor: Blic, 08.Feb.2014, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Bosne: Ljuti smo i besni, i ovo su nam zahtevi

Demonstranti u Tuzli su, nakon što je premijer lokalne vlade Sead Čaušević dao ostavku, pružili ruku policajcima i obustavili nerede i kamenovanje zgrada institucija vlasti. U večernjim satima putem društvenih mreža objavili su svoje zahteve.

Ljutnja i nagomilani bes su uzroci nasilnog ponašanja, navodi se u proglasu radnika i građana u Tuzli povodom nasilnih protesta i ističe da je odnos vlasti doveo je do toga da ljutnja i bes eskaliraju.

Pročitajte još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sarajevo: Vatrogasci 15 sati gasili požar u zgradama vlade Žestoki sukobi širom BiH jenjavaju, mnoge zgrade i dalje gore Demonstranti u Brčkom zarobili gradonačelnika Antu Domića Ovo je čovek koji je zapalio Bosnu

Sada, u ovoj novoj situaciji ljutnju i bes želimo usmeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti, naglašeno je u saopštenju koje prenose bosanski mediji.

„

Danas se u Tuzli kreira nova budućnost. Vlada (kantona) je podnela ostavku, čime je ostvaren prvi zahtev demonstranata i stečeni su uslovi za rešavanje postojećih problema“, dodaje se u proglasu.

Radnici i građani Tuzle, kako se navodi u proglasu, pozivaju sve građane da podrže ostvarivanje iznetih zahteva.

Oni zahtevaju:

1. Održavanje javnog reda i mira u saradnji gradjana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbeglo bilo kakvo kriminalizovanje, politizovanje i bilo kakva manipulacija protestima.

2. Uspostavljanje tehničke vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitovanih članova, koji do sada nisu imali nijedan mandat ni u kojem nivou vlasti, koja bi vodila tuzlanski kanton do Izbora 2014. Ova Vlada mora imati obavezu podnošenja sedmičnih planova i izveštaja o radu i ostvariti zadate ciljeve. Rad Vlade prate svi zainteresirani gradjani“, objašnjava se dalje.

3. Radnici i građani zahtevaju rešavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije firmi “Dita”, “Polihem”, “Poliolhem”, “Gumara” i “Konjuh”, i to da se uveže radni staž i osigura zdravstvena zaštita radnicima; procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu učestvovali; oduzme nelegalno stečena imovina; ponište privatizacijski ugovori; uradi revizija privatizacije; vrate fabrike radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gde je to moguće.

4. Isto tako se traži ujednačavanje plata predstavnika vlasti sa platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

5. Ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

6. Ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim slučbenicima nakon isteka ili prestanka mandata.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Građani Bosne: Ljuti smo i besni, i ovo su naši zahtevi

Izvor: Blic, 08.Feb.2014

Demonstranti u Tuzli su, nakon što je premijer lokalne vlade Sead Čaušević dao ostavku, pružili ruku policajcima i obustavili nerede i kamenovanje zgrada institucija vlasti. U večernjim satima putem društvenih mreža objavili su svoje zahteve...Ljutnja i nagomilani bes su uzroci nasilnog ponašanja,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.