Gradi se prva srpska crkva u Sloveniji posle 70 godina

Izvor: B92, 05.Okt.2018, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradi se prva srpska crkva u Sloveniji posle 70 godina

Do kraja godine u Kopru će biti položen kamen temaljac za novu pravoslavnu crkvu.

Tim povodom je patrijarh srpski Irinej ugostio gradonačelnika tog slovenačkog grada Borisa Popoviča.

"Veoma sam ponosan na činjenicu da se prvi put posle 70 godina u Sloveniji gradi pravoslavna crkva i to baš u Kopru čiji sam gradonačelnik", rekao je Popovič posle sastanka s patrijarhom, koji je dao blagoslov za izgradnju ovog hrama.

Opština je obezbedila svu infrastukturu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za izgradnju pravoslavne bogomolje, a kako je istakao otac Dejan Mandić, paroh koparski, lokalna vlast će urediti i portu hrama i sagraditi dečje igralište na kom bi se mališani i njihovi roditelji družili posle liturgije i časova veronauke.

Boris Popovič rođen je u Kopru, njegov otac je pravoslavac iz Berana koji je došao u Sloveniju gde je upoznao Borisovu majku Slovenku i ostao da živi na slovenačkom primorju.

Boris se u mladosti bavio automobilizmom i jedini je vozač sa prostora bivše Jugoslavije koji je zvanično bio treći na svetu u auto trkama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.