Govor Makrona na srpskom jeziku iznenadio i organizatore

Izvor: RTS, 17.Jul.2019, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Govor Makrona na srpskom jeziku iznenadio i organizatore

Govor na srpskom jeziku Emanuela Makrona na Kalemegdanu nije iznenadio samo okupljene građane, već i one koji su učestvovali u organizaciji događaja. Očekivali smo nekoliko kurtoaznih rečenica na srpskom, ali Makron je postigao neverovatan efekat, rekao je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.
Nikola Selaković je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da saradnici predsednika Srbije, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su učestvovali u organizaciji posete Emanuela Makrona Beogradu, nisu znali da će francuski predsednik održati govor na srpskom jeziku.

"Očekivali smo nekoliko kurtoaznih rečenica na srpskom, ali, kao neko ko je dugo učio francuski, mogu da kažem da je njima potreban veliki napor da bi ovakve rečenice izgovorili. Makron je uložio napor, potrudio se da nauči naše reči i postigao neverovatan efekat", rekao je Selaković.
Ocenio je da kod građana preovlađuje utisak ponosa zbog dolaska francuskog predsednika, što je "pokazao poštvanje prema državi, predsedniku, prošlosti i uneo nadu za nove vetrove i bolja vremena u budućnosti kada je u pitanju saradnja dve države".
Podsetio je na reči predsednika Aleksandra Vučića koji je sumirajući rezultate posete rekao da je snaga u mogućnosti pravljenja dobrih kompromisa za svoju državu.
"To je zalog za uspešniju budućnost i kupovinu časnog i čestitog mira. Da u budućnosti stvaramo uslove da se ljudi ovde rađaju, ovde žive i ostaju", rekao je Selaković.

U Srbiji je, kaže, postalo normalno da dolaze visoki strani zvaničnici, predsednici – Rusije, Kine, kancelarka Nemačke, premijer Japana, potpredsednik Indije.
"Zaboravili smo vremena kada su nas zaobilazili i u preletu preko naše zemlje. To je veliki uspeh ovog rukovodstva i šansa da rešavamo neke stvari kojima nismo hteli da se bavimo", napomenuo je Selaković.
Podsećajući da je Pariz veoma brzo priznao nezavisno Kosovo, Selaković je istakao da je Makron poslao poruku da time nije sve gotovo, da treba da tražimo dijalog i kompromis.
"Kao što se Makron punim kapacitetom uključuje, Francuska koja izlaskom Britanije iz EU postaje jedina članica Unije koja je stalna članica Saveta bezbednosti UN, pritom i nuklearna sila, preuzima odgovornost za ono što se dešava u Evropi. A mi jesmo u Evropi. Uveren sam da to znači da smo dobili prijatelja koji će nas ozbiljno saslušati, suštinski poštovati i, nadam se, pomoći nam u rešavanju ovog problema", zaključio je Selaković.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Selaković: Govor Makrona na srpskom iznenadio i organizatora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2019

Govor francuskog predsednika Emanuela Makrona na srpskom jeziku nije iznenadio samo okupljene građane, već i one koji su učestvovali u organizaciji događaja, rekao je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i dodao da su očekivali samo nekoliko kurtoaznih rečenica na srpskom, ali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.