Gotova drama u BNV? Suljo uspeo da otera Džudža

Izvor: Mondo, 24.Jun.2019, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotova drama u BNV? Suljo uspeo da otera Džudža

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo podneo je danas neopozivu ostavku na mesto većnika u ovom nacionalnom organu, potvrdio je Džudžo za Tanjug. Za naslednika izabrana Jasmina Curić. Zukorlićeva lista "ne učestvuje"

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Većnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) razrešili su na današnjoj sednici dosadašnjeg predsednika Esada Džudža i na tu poziciju izabrali Jasminu Curić sa liste "Samoopređeljenje".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Curić, doktorka agronomije, izjavila je da je "izbor za predsednicu velika čast i obaveza jer je BNV najveće političko i predstavničko telo Bošnjaka".

Dan Bošnjaka

Glasovima svih prisutnih većnika usvojena je i odluka da 28. septembar bude proglašen za Dan Bošnjaka, kao "nacionalni blagdan Bošnjaka u Srbiji".

"Zahvaljujem predlagaču i većnicima koji su mi glasovima dali poverenje, a sve Bošnjake pozivam da zajednički radimo na istim ciljevima. Radiću u interesu građana Sandžaka, posebno Bošnjaka, poštujući izbornu volju, a sve u pravcu boljeg pravno i ekonomski sigurnijeg života građana Sandžaka", kratko je poručila Curić.

Za potpredsednike BNV izabrani su politikolog Muhedin Fijuljanin i doktor filoloških nauka Fuad Baćićanin u ime "Samoopređeljenja", kao i univerzitetski profesor Sait Kačapor i profesor istorije Esad Rahić sa liste "Vakat je".

OSTAVKA DŽUDŽA

Pre sednice neopozivu ostavku podneo je dosadašnji predsednik Esad Džudžo.

U pisanoj ostavci koja je upućena nosiocima lista Samoopredeljenje i Vakat je, Sulejmanu Ugljaninu i Saitu Kačaporu, naveo da ostavku podnosi "u cilju očuvanja svega što je postignuto u proteklom periodu i sprečavanju daljih podela unutar BNV i bošnjačkog naroda".

Zukorlić se "odjavio"

Većnici liste Matica bošnjačka, Muamera Zukorlića, saopštili su večeras da neće učestvovati na sednicama tog tela sve dok se, kako kažu, ne ostvare neophodni uslovi za normalan, dostojanstven i transparentan rad BNV. Većnici ove liste, navodi se, će nastaviti sa svojim delovanjem u ciju zaštite i unapređenja nacionalnih prava i zacrtanih ciljeva kroz Maticu bošnjačku i druge raspoložive mehanizme. Oni na sastancima BNV neće učestvovati zbog činjenice da se to veće, kako kažu, pretvorilo u mehanizam gušenja afirmacije bošnjačkog nacionalnog identiteta i prava Bošnjaka i zbog činjenice da ga od prve sednice prate brojne nezakonitosti. Posebno ukazuju na ponašanje "huligana" Sulejmana Ugljanina koji, kako navode, napadaju i vređaju pojedine članove Veća i novinare.

Smena Esad Džudža (ranije Džuždevića) zatražena je nakon sukoba sa Sulejmanom Ugljaninom oko (Ugljaninovog) zahteva za "specijalni status Sandžaka", odnosno kada je objavljen zahtev tog veća rukovodstvu Sbije i Crne Gore da se Sandžaku obezbedi takozvani specijalni status.

Džudžo je objašnjavao da je to urađeno mimo njegovog znanja i volje, te da taj papir nije potpisao, jer nije imao saglasnost liste većnika "Vakat je", koja je u partnerskom odnosu sa listom Samoopredeljenje.

On je tada odbio da podnese ostavku, a u današnjem tekstu ostavke apelovao je na

Opasne provokacije: Ugljanin pravi "državu Sandžak"!?

sve većnike i pozvao sve većničke liste, političke partije i druge organizacije koje se zalažu za prava Bošnjaka, na jedinstvo, kako je naveo " u cilju rešenja položaja bošnjačkog naroda i statusa Sandžaka, za šta sam kao predsjednik BNV ponudio i adekvatan i ostvariv model".

KO JE KAKO GLASAO I ZAŠTO

Za smenjivanje dosadašnjeg predsednika, kao i za izbor Curić i četiri potpredsednika glasalo je 18 većnika sa listi "Samoopređeljenje" i "Vakat je", dok su članovi "Matice bošnjačke" bili uzdržani.

Predstavnik "Matice bošnjačke", Jahja Fehratović, kazao je da nije u redu što je sednica održana a da dosadašnji predsednik nije imao priliku da obrazloži ostavku.

"Nova predsednica nema dodirnih tačaka sa ingerencijama BNV, ona je doktor poljoprivrednih nauka, a poljoprivreda nije u ingerencijama Veća, već obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotreba jezika. Ne verujemo da će ova većina dugo potrajati, a mi ćemo pratiti šta se radi, opravdaćemo svoje mandate i pokušati da napravimo korist za Bošnjake", istakao je Fehratović.

Slučaj Džudžević: Bošnjaci narod (naj)stariji

"Vakat je", prenosi Indeksonline, ima niz zahteva da bi učestvovala u današnjoj sednici veća - depolitizaciju i departizaciju veća i fokusiranje na poslove koji su u nadležnosti veća, stalnu komunikaciju sa državnim organima i institucijama, usklađivanje stavova i dijalog unutar Veća o svim važnim pitanjima bez preglašavanja i da se u ime Veća mogu iznositi stavovi usvojeni na njegovim zvaničnim organima.

Potpredsednik BNV i predstavnik liste "Vakat je" Esad Rahić naglasio je da su većnici sa te liste glasali za smenjivanje Esada Džudža jer je o toj poziciji odlučivalo "Samoopređeljenje" kojem, kao većinskom partneru, pripada to mesto.

"Ko će biti predsednik ove krovne institucije Bošnjaka i ko će biti smenjen odlučuje 'Samoopređeljenje'. To je funkcija koja pripada njima i oni odlučuju o tome, a mi smo odan i pouzdan koalicioni partner koji nema, niti će imati, ambiciju na to mesto. Nova predsednica će u nama imati iskrenog saveznika, savetnika i partnera koji joj stoji na raspolaganju", izjavio je Rahić.

On nije želeo da odgovori da li većnici te liste podržavaju zahtev da Sandžak dobije specijalni status, već je pročitao vitalne principe koje su dostavili koalicionim partnerima na usaglašavanje.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.