Gospođo, bolje vi knjige kupite kad počne škola

Izvor: B92, 23.Avg.2016, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gospođo, bolje vi knjige kupite kad počne škola"

Beograd -- Mama jednog budućeg beogradskog prvaka suočila se sa velikom dilemom kada je odlučila da detetu obezbedi potrebne udžbenike na vreme.

Spisak knjiga koje je škola odabrala za polaznike prvog razreda u toj školi pronašla je na sajtu Ministarstva prosvete, sajtu škole i ulaznim vratima škole. Problem je bio u tome što su sva tri spiska bila različita.

Na sajtu Ministarstva prosvete, komplet knjiga obuhvatao je osam predmeta, onaj na sajtu škole šest, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok je na spisku okačenom na ulaznim vratima škole bio jedan manje.

Malo je reći da je u tom trenutku bila u dilemi šta da radi, ali je dodatni šok usledio kada joj je direktor škole na pitanje – koje sad knjige da kupi, odgovorio – najbolje da ne kupujete ništa dok ne počne škola.

Osim osećaja nelagode pri pomisli da će se početkom septembra gurati u redu ispred knjižare, postoje i objektivne okolnosti koje ne pogoduju tezi – čekajte pa ćete videti.

Za one koji ne znaju, izbor udžbenika za školsku 2016/2017. izvršen je na osnovu javnog poziva od 25. februara do 10. aprila, na osnovu prikupljenih mišljenja učenika i roditelja, analize nastavnika svih udžbeničkih kompleta I donošenja odluke o izboru kompleta, navodi se na sajtu Ministarstva prosvete.

Katalog udžbenika na sajtu Ministarstva objavljen je 30. aprila, četiri meseca pre početka nove školske godine, što daje prostora da se sve obezbedi na vreme i da se ne jurca u zadnji čas po knjižarama.

U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je razlika u broju predmeta u konkretnoj školi nastala jer su neke knjige obavezne, a neke nisu, što je na sajtu Ministarstva pored svakog predmeta naznačeno.

U ovom slučaju, međutim, kod svih osam predmeta je pisalo da su udžbenici obavezni.

Na to je usledio odgovor da je spisak udžbenika za svaku školu u Srbiji i za svaki razred javan i dostupan, da su to spiskovi koje su škole same pravile i da ne bi smele sada da odstupaju od njega.

Na pitanje šta da radi roditelj koji od direktora škole dobije odgovor da je najbolje da još ne kupuje knjige i da sačeka 1. septembar, u Ministarstvu prosvete kažu da u tom slučaju i Inspekcija može da proveri o čemu je reč.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.