Gojković i Kadaga o jačanju istorijskih veza Srbije i Ugande

Izvor: RTS, 18.Okt.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković i Kadaga o jačanju istorijskih veza Srbije i Ugande

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se sa predsednicom Parlamenta Republike Ugande Rebekom Kadaga, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji, a na sastanku je istaknuto da dva parlamenta otvaraju novo poglavlje u istoriji odnosa Srbije i Ugande, zasnovano na dobrim istorijskim vezama.
Gojković je naglasila da su bilateralni odnosi dve države tradicionalno dobri i zasnovani na prijateljstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dva naroda, o čemu svedoči činjenica da je prošle godine obeleženo 55 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da dve prijateljske zemlje imaju istorijske veze koje datiraju iz vremena sticanja nezavisnosti Ugande i bogate saradnja u okviru Pokreta nesvrstanih, te podsetila da je upravo u Domu Naorodne skupštine održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih.
Gojkovićeva je napomenula da je naša zemlja ponosna na istoriju tih dobrih odnosa, kao i da je na osnovu tih veza važno danas graditi prijateljstvo i svestranu saradnju u aktuelnom vremenu i istakla da Uganda Srbiju može smatrati svojim prijateljem u našem regionu.
Ona je zahvalila predsednici Parlamenta Ugande na gostoprimstvu tokom njene posete toj zemlji u februaru i prilici da se susretne i sa predsednikom Joveri Musevenijem koji je iskreni prijatelj Srbije i koji je uputio značajne reči podrške i ponovio stavove Ugande povodom pitanja poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.
Kadaga je istakla da Uganda želi da obnovi dobre odnose i prijateljstvo koje datira iz vremena bivše Jugoslavije i navela da joj je drago što je parlamentarna delegacija u poseti Srbiji kako bi pokrenuli saradnju u svim oblastima.
Kadaga je istakla da su članovi delegacije Ugande osetili toplinu naroda Srbije i uputila čestitke na odličnoj organizaciji svetskog skupa parlamentaraca.
Gojković i Kadaga su naglasile značaj potpisivanja Memoranduma o razumevanju tokom posete predsednice Skupštine Srbije Kampali, čime je otvoreno novo poglavlje u međuparlamentarnim odnosima i napomenule značaj saradnje na nivou radnih tela, posebno u oblasti spoljnih poslova, poljoprivrede, nauke, obrazovanja, turizma.
Predsednica Parlamenta Ugande je zahvalila na tome što je u Skupštini Srbije formirana grupa prijateljstva sa Ugandom i dodala da saradnja na nivou poslaničkih grupa prijateljstava može doprineti unapređenju međuparlamentarne saradnje.
Predsednice dva parlamenta razgovorale su i o mogućčnosti saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti i dogovorile posetu Ženske parlamentarne mreže Ugandi.
Gojkovićeva i Kadaga su se založile da Srbija i Uganda uspostave jače poslovne veze, imajući u vidu brojne potencijale i istakla važnost saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma i kulture.
Predsednica Parlamenta Ugande je pozvala srpske kompanije da posete Ugandu i da razmotre mogućnosti ulaganja u ovu zemlju, i naglasila da je važno iskoristiti potencijale i povećati obim zajedničkog poslovanja, te napomenula da su Ugandi potrebne investicije i otvaranja novih radnih mesta imajući u vidu stalni rast stanovništva.
Kadaga je rekla da je ponovo počela sa radom avio kompanija Ugande i izrazila nadu da će biti uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Ugande, kao i da će to doprineti povezivanju dve zemlje.
Sastanku je prisustvovao predsednik grupe prijateljstva sa Ugandom Dragomir Karić, kao i narodne poslanice Dubravka Filipovski i Sandra Božić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Okt.2019

Predsednice skupština Srbije i Ugande, Maja Gojković i Rebeka Kadaga, ocenile su danas u Beogradu da saradnja dva parlamenta otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i Ugande, zasnovano na dobrim istorijskim vezama, saopštio je kabinet predsednice srpskog parlamenta...Kadaga, koja boravi u zvaničnoj...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.