Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jun.2019, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Srbija na putu da dobije dečijeg ombudsmana i zaokruži koncept dečijih prava

Predsednica Skupštine Srbije i Odbora za prava deteta Maja Gojković kazala je danas na otvaranju javne rasprave o Nacrtu zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta da je Srbija na putu da dobije nezavisnu instituciju za zaštitu prava deteta i tako zaokruži koncept dečjih prava.

Gojković je rekla da takav sveobuhvatni zakon stvara dodatne mehanizme da deca zaista ostvare svoja prava.

Ona je istakla da je Srbija napravila "značajan napredak" u unapređenju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prava deteta i stvaranju zakonodavnog okvira za zaštitu dece i na taj način postavila dobre temelji na kojima će se položaj i prava dece dalje razvijati i unapređivati, što je upravo cilj izrade tog zakona.

"Uvođenjem institucije zaštitnika prava deteta, kao nezavisnog kontrolnog mehanizama, dovelo bi do toga da na jednostavan način, na jeziku koji je prilagođen i razuman deci, omogući da se deca kreću kroz pravni sistem, kroz postupke, procese i poslove i kroz život uopšte. Zatim, na taj način učimo našu decu kako mogu da zaštite svoja prava", rekla je Gojković.

Gojković je navela da je prvi dečji ombudsman postavljen u Norveškoj 1981. godine i da je to podstaklo mnoge države da osnuju instituciju dečijeg ombudsmana, a da danas dečjeg ombudsmana imaju i zemlje u regionu.

"Verujem da je došlo vreme i da naša zemlja dobije dečjeg ombudsmana", rekla je Gojković.

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kazala je na konferenciji za novinare da deca treba da učestvuju u svim onim odlukama koja se tiču njihovih prava i navela da taj zakon nije samo "naša obaveza prema deci", već i potreba da se obezbedi njihovo zdravo odrastanje i valjano obrazovanje.

"To nije samo naša obaveza prema deci i budućnosti Srbije, već i potreba da u jednom integrativnom pristupu i institucije države i nevladini sektor i akademska zajednica i svaki pojedinac u skladu sa zakonom koji će se doneti učinimo najviše za svakog dečaka i devojčicu", rekla je Dejanović novinarima.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, borčka i socijalna pitanja Stana Božović rekla je da će se javne rasprave o tom zakonu tokom juna održati i u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru.

"Inicijativa za ovaj zakon i uspostavljanje zaštitnika deteta traje već deset godina na predlog i Komiteta UN za prava deteta i na predlog Komesara za ljudska prava Saveta Evrope", rekla je Božović.

Ona je kazala da u Srbiji preko 80 zakona pokriva oblast dečijeg prava i da će to biti jedan sistemski zakon o toj oblasti.

"I da Srbija konačno dobije najbolji mogući zakon u najboljem interesu dece i naravno zaštitnika deteta koji će brinuti o svakom detetu u Srbiji u kompletnom procesu odrastanja do 18 godine, u svim dimenzijama života, na najbolji mogući način", rekla je Božović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Gojković: Srbija na putu da dobije dečijeg ombudsmana i zaokruži koncept dečijih prava

Izvor: Danas, 05.Jun.2019

Predsednica Skupštine Srbije i Odbora za prava deteta Maja Gojković kazala je danas na otvaranju javne rasprave o Nacrtu zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta da je Srbija na putu da dobije nezavisnu instituciju za zaštitu prava deteta i tako zaokruži koncept dečjih prava.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.