Glavni američki naftovod prebacio prve količine goriva nakon sajber napada

Izvor: VOA, 13.Maj.2021, 16:37

Glavni američki naftovod prebacio prve količine goriva nakon sajber napada

Posle šest dana prekida glavni američki naftovod prebacio je prve količine goriva nakon sajber napada kojim je pogođena kompanija Kolonijal pajplajn – što je izazvalo nestašice goriva širom američkih država na istoku zemlje. Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u četvrtak da bi naftovod trebalo sada da radi punim kapacitetom, a da očekuje da će se do ovog vikenda normalizovati snabdevanje gorivom. Bajden je pozvao Amerikance da ne kupuju više goriva nego što im je potrebno, a benzinske pumpe je upozorio da ne povećavaju cene. Dodao je i da je administracija preduzela korake, među kojima je dopremanje goriva pumpama, da pomogne da se napune rezervoari pet miliona vozila. Kompanija Kolonijal pajplajn, čiji je dnevni kapacitet tranzita 100 miliona galona goriva, startovala je računarski kontrolisane pumpe – nakon što je pospešila mere bezbednosti. Kako je precizirano - biće potrebno nekoliko dana da se isporuke goriva u potpunosti obnove i mogući su prekidi, izvestila je agencija Rojters. Prekid distribucije uzrokovao je nestašice goriva i primenjivao vanredne mere na prostoru od država Virdžinija do Floride, uticalo na to da dve rafinerije prekinu sa radom, dok su aviokompanije bile primorane da revidiraju upotrebu goriva. Očekuje se da će ponovno pokretanje distribucije goriva doprineti poboljšanju snadbevanja teže pogođenim područjima tokom dana, izjavila je sekretarka za energetiku Dženifer Granholm. Ukazala je da bi nestašica benzina mogla da se okonča za nekoliko dana. „Stiže olakšanje”, poručila je Dženet Mekgi portparolka grupe za putovanja motornim vozilima. Prosečna cena benzina na nacionalnom nivou porasla je za više od tri dolara – najviše od oktobra 2014, objavila je američka Automobilska asocijacija. Predsednik Bajden ponovio je u četvrtak da ne veruje da je ruska vlada umešana u sajber napad na glavnu američku kompaniju za distribuciju naftnih derivata, ali je dodao da odgovorni za napad žive u Rusiji. Istraga američkih vlasti, kako je u nedelju izvestila agencija Rojters je u ranoj fazi. Istovremeno, Rojters je pisao da su jedan bivši američki zvaničnik i dva izvora iz industrijske sfere procenili da su hakeri najverovatno profesionalna sajber-kriminalna grupa i da su pripadnici "Darksajda” (“DarkSide”) među potencijalnim osumnjičenima. “Darksajd” je hakerska grupa koja postavlja zloćudne softere i nakon toga od žrtava iznuđuju novac. Njihovi napadi nisu svojstveni u postsovjetskim državama. Sjedinjene Države su sredinom aprila pooštrile sankcije uvedene Ruskoj federaciji. Predsednik Bajden je tada rekao da SAD ne mogu stranoj sili da se meša u izborni process ili da na njenoj teritoriji sprovodi sajber napade. Dve države su trenutno u fazi značajnog zahlađenja odnosa.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden hoće sa Putinom da razgovara o sajber kriminalu

Izvor: N1 televizija, 13.Maj.2021

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom želi da razgovara o sajber kriminalu posle hakerskog napada na glavni američki naftovod Kolonijal pajplajn.

Nastavak na N1 televizija...

Glavni američki naftovod ponovo radi posle napada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2021

Posle šest dana prekida glavni američki naftovod prebacio je prve količine goriva nakon sajber napada kojim je pogođena kompanija ''Kolonijal pajplajn'', što je izazvalo nestašice goriva širom američkih država na istoku zemlje...Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da bi naftovod trebalo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.