Getoizacija zdravstva na Kosmetu vodi etničkom čišćenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2018, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Getoizacija zdravstva na Kosmetu vodi etničkom čišćenju

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić izjavio je da albanske vlasti na KiM sprovode očigledan zločin protiv čovečnosti stvaranjem poslednjeg nacionalnog geta na tlu Evrope, u koji su saterali i zdravstvene radnike i njihove pacijente, uključujući i decu - samo zato što su srpske nacionalnosti.

Mrkić je na konferenciji za medije upozorio da se ne radi o carinskom sukobu i uvođenju viših tarifa, već o sprovođenju svojevrsnog etničkog čišćenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Očigledno da ovaj embargo ima težnju da preraste u etničko čišćenje, jer ako nekome učinite život toliko nemogućim, on više tu ne može da opstane", ističe Mrkić.

Potpredsednica Sindikata doktorka Dragica Jankov Vidačić u nekoliko navrata je, kaže, nosila humanitarnu pomoć kolegama u srpskim sredinama na KiM.

"Medicinske sestre su bile presrećne zbog naše posete. Oni su i socijalno ugroženi, ne postoji ni preventiva, sistematski pregledi. Reaguje se samo kad se nešto dogodi, a ti lekari moraju da budu specijalisti za sve - da nauče da zašivaju ranu i da zaustave krvarenje i sve ostalo", rekla je Jankov Vidačić.

Članovi predsedništva Novog sindikata zdravstva Srbije uputili su apel velikim silama, pre svega Americi i Velikoj Britaniji, da izvrše pritisak na Prištinu da prestane getoizacija zdravstvenih ustanova i pacijenata na KiM.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.