Genocid u Srebrenici: Unutar Fabrike akumulatora u Potočarima 27 godina kasnije

Izvor: B92, 11.Jul.2022, 07:21

Genocid u Srebrenici: Unutar Fabrike akumulatora u Potočarima 27 godina kasnije

Almasa Salihović je 1995. imala osam godina i bila je među hiljadama ljudi koji su, posle pada Srebrenice, deportovani iz zaštićene zone - Fabrike akumulatora u Srebrenici.

Jula 1995. godine, porodica Almase Salihović bila je među hiljadama civila koji su posle pada Srebrenice spas pokušali da nađu u Fabrici akumulatora u Potočarima.

Nekada najveće preduzeće u Bosni i Hercegovini, fabrika je bilo baza holandskog bataljona Zaštinih snaga Ujedinjenih nacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (Unprofor) za vreme rata 1994. i 1995. godine.

Skoro tri decenije kasnije, fabrika je danas deo Memorijalnog centra i mesta sećanja na žrtve genocida u Srebrenici iz 1995. godine.

Almasa je među zaposlenima i kaže da je većina ljudi, koji tu rade, preživela genocid ili je na neki način povezana sa njim.

U genocidu u Srebrenici, jula 1995, ubijeno je više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka.

Pripremile: Katarina Stevanović i Marija Janković

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.