Generalna skupština Ujedinjenih nacija osudila sankcije SAD Kubi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2018, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija osudila sankcije SAD Kubi

Generalna skupština UN usvojila je danas velikom većinom glasova rezoluciju kojom se osuđuje američki ekonomski embargo uveden Kubi.

Skupština je prethodno odbacila amandmane SAD kojima se osuđuje stanje ljudskih prava na Kubi, prenosi AP.

Za predlog rezolucije koji je podnela Kuba od 193 članica Skupštine za je glasalo 189, dve su bile protiv, a nije bilo uzdržanih.

SAD i Izrael bili su protiv, dok Moldavija i Ukrajina nisu glasale.

U odvojenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glasanju o američkim amandmanima, Ukrajina i Izrael bile su jedine zemlje koje su uz SAD glasale za. Protiv je glasalo 114 zemalja, dok su 65 bile uzdržane.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali odražavaju stav javnog mnjenja u svetu.

Američke sankcije Kubi uvedene su 1960. posle pobede revolucije koju je predvodio legendarni kubanski lider Fidel Kastro i nacionalizacije imovine američkih građana i kompanija.

Diplomatski odnosi između dve zemlje prekinuti su 1961, a zvanično su ih obnovili u julu 2016. tadašnji predsednici Barak Obama i Raul Kastro. Ponovo su pogoršani tokom sadašnje američke administracije predsednika Donalda Trampa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.