Generacija bez ekskurzije, kraj bez mature, Vuk bez znanja

Izvor: B92, 25.Maj.2017, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generacija bez ekskurzije, kraj bez mature, Vuk bez znanja

Smederevska Palanka -- Đaci Palanačke gimnazije prvi put u 75-godišnjoj istoriji te škole neće imati matursko veče, a ta generacija za četiri godine nije imala nijednu ekskurziju.

Roditelj jednog od maturanata Nikola Nikolić poslao je pismo redakciji "Palanačkih" u kome ističe da krivicu za to snose roditelji, odnosno oni koji su deci ostavili ono što sada imaju, oni koji su ih naučili ono šta znaju sada i oni na koje su se ta deca ugledala.

"Pre četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine moj sin je upisao Palanačku gimnaziju, koja po meni, ali i mnogim Palančanima još uvek treba da predstavlja ponos našeg grada, neki svetionik obrazovanja, kulture, napretka", navodi se u njegovom pismu.

Kako navodi, drugog dana škole poziv da dođu su dobili svi roditelji, kako bi se upoznali sa Gimnazijom.

"U učionici, klupe, stolice, zidovi, tabla…, sve je staro i oronulo. Niko od nas roditelja ne pita predstavnike škole: zašto je to tako? Da li će naša deca ovde da provode sedam sati dnevno? Dobili smo raspored časova u kome piše da učenici prirodno – matematičkog smera imaju samo četiri časa matematike nedeljno. Odmah stavljam primedbu, ali vidim da ne nailazim na podršku roditelja. Zašto, kada je većina učenika je došla sa vukovom diplomom, zašto se roditelji plaše i ne traže više za svoju nadarenu decu?! Da li već na toj stepenici znamo da naša deca nisu zaslužila Vukovu diplomu, da ih je sistem malo pogurao", navodi Nikolić.

Kako kaže, u naredne četiri godine ova generacija maturanata nije imala nijednu ekskurziju.

"Svake godine se pričalo o evropskim metropolama a ni jedne godine se nije realizovala ekskurzija. Kada sam tražio da se ekskurzija obavi u našoj zemlji za najviše do 12.000 dinara u više rata većina me je gledala sa podsmehom, ali kada je trebalo da se plati za Beč, Prag, Rim ili Atinu dolazili smo do poražavajuće činjenice da smo sa jedne strane nepotrebno gordi i ponosni, a realnost je pokazivala da za 300- 400 evra nismo finansijski sposobni. Zašto to radimo?", pita autor teksta.

Slično je bilo i sa maturom.

"Gimnazija je uzela tri ponude i pobedio je Kiseljak. Jednom broju dece i roditelja iz Đačkog parlamenta i Saveta roditelja to se nije svidelo i tražili su ponovo da se boduju ponude. Devedeset odsto učenika i roditelja nije imalo ništa protiv Kiseljaka. Ovaj put prvo je traženo od učenika i roditelja iz Đačkog parlamenta i Saveta roditelja da naprave kriterijume za bodovanje pa da se skupe nove ponude. Roditelji iz Saveta roditelja umesto da odigraju mudro i da posavetuju decu da u kriterijume ubace prednosti sale u kojoj hoće da prave maturu i navedu u kriterijumima da veći broj bodova dobija novija, modernija, sala sa centralnom klimom, rasvetom…, oni (roditelji) svode sve na lični animozitet prema direktoru i školi i dobijamo to da opet regularno pobeđuje Kiseljak. Naravno, ova grupa roditelja (par njih) opet pravi galamu i ne prihvata dogovor većine. Devedeset odsto roditelja koji su za Kiseljak ne brani svoje odluke, već ćuti", tvrdi Nikolić.

Kako kaže, sada, nakon 75 godina tradicije, prvi put đaci Palanačke gimnazije nemaju maturu.

"Sada ova grupica pravi neku žurkicu u ličnoj organizaciji, nametnuto, sa nejasnim ciframa, programom, planom. Sve je na 'majke mi', na 'znaš me - znam te', a o alkoholu, bezbednosti da i ne pričamo. Od početnog 'škola nas krade', smo stigli do toga da ovi 'žurkoranti' za svoju privatnu proslavu naplaćuju pet puta skuplje uslugu koju predstavljaju kao matura. Zašto ćutimo, zašto smo dozvolili da naša deca ostanu bez mature?!", navodi on.

Na kraju, navodi da krivicu snose roditelji.

"Deca su samo produkt onoga što smo im ostavili, onoga šta smo ih naučili i onoga šta smo videli da radimo. Maturanti, od sebe uvek tražite najviše. uvek idite na mature, prijeme, koktele, a trećerazredne pijanke prepustite drugima", navodi Nikolić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.