Gazili po mrtvoj deci! Uzeli su bebu i UDARILI JE O ZID, NIJE SE VIŠE POMERILA: Ovako su Hrvati klali Srbe!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Maj.2019, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gazili po mrtvoj deci! Uzeli su bebu i UDARILI JE O ZID, NIJE SE VIŠE POMERILA": Ovako su Hrvati klali Srbe!

Stara Gradiška je bio logor smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj

, a tu su dovođeni muškarci, žene i deca bez biranja. Svi su bili isti pred nožem tadašnjih Hrvata: i Srbi i Jevreji i Romi...

O bestijalnosti Hrvata govore činjenice: u stratištu Kula smrti bilo je uređeno specijalno mučilište. U ćelijama za klanje urađeni su posebni odvodi krvi poklanih. U leto 1942. ugušeno je gasom oko 600 dece, a za katolički Božić 1942. poklano je oko 600 žena. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Prema izvršenim procenama, samo u tom logoru je od 1941. do 1945. umrlo ili umoreno na razne načine 75.000 ljudi, žena i dece. Svi ženski stražari logora su bile žene muških čuvara i bile su poznate po svojoj okrutnosti.

Početkom januara 1942. godine stigao je u Staru Gradišku prvi transport od 500 žena i dece, seljanki i građanki, od Sarajeva i Zenice smešteni su u tri sobe, gde su se odmah i tri žene porodile. Već naredne večeri su ih u velikom zatvorenom autobusu "Crnoj marici" počeli odvoditi, posebno žene, a posebno decu, u šumu između Stare Gradiške i Okučana i tamo ih ubijali.

- Prizor je bio užasan: majke su rastavljali od dece, deca su plakala, a majke su užasno vriskale. Za nekoliko dana likvidirana je cela ova partija žena i dece - svedočenja su preživelih.

O krvoločnom, razbojničkom i bestijalnom postupanju ustaških vlasti prema srpskoj deci u logoru u Staroj Gradiški ima dosta podataka.

Posle poznate ustaške ofanzive na planini Kozari 1942. godine u Staru Gradišku je doveden ogroman broj žena i dece. Po pričanju očevidaca nekoliko dana svakodnevno je dovođeno po nekoliko hiljada srpskog življa.

Po naredbi Ante Vrbana, član komisije za prijem i transport zatvorenika u logoru u Staroj Gradiški, a koji je ranije u Oštarijama sudelovao u likvidiranju 600 ljudi, deca su oduzeta od majki pod izgovorom da se smeste u domove, dok su u stvari postepeno sva likvidirana.

Prilikom oduzimanja dece od majki "deca su se grčevito držala i stiskala uz svoje majke i bilo je užasno gledati u kakvom su strahu bile majke za svoju decu".

- Tom prilikom samo oko 2000 odojčadi nasilno je otrgnuto iz naručja svojih majki i ostavljeno da celu noć provede na livadi. Zatvorenicama je naređeno da neke od njih kupaju decu, a druge da ribaju pod sobe gde će deca biti smeštena. Posle toga okupana i gola deca su odneta u sobu i ostavljena na mokrom podu. To su bila uglavnom deca stara između šet meseci i dve godine. Deca su naravno obolela jer su na livadi nazebla, a uz to nisu dobila ništa za jelo. Tada je Vrban naredio da se sva deca odnesu u jednu sobu, veličine jedne seljačke sobe u zgradu do kule gde su im majke bile zatvorene. Majke su slušale vrisak svoje dece. Mi smo morali da prenosimo decu u tu sobu. U sobu je nagomilano dece do metar i po visine i mi smo morali da po toj deci gazimo. Jednom detetu se promolila ruka i noga kroz otvor, i ja sam rekla Vrbanu da ne mogu ući unutra , a on mi je na to odgovorio: "Pa šta gurni ga nije ga tvoja majka rodila". Kada ja to nisam htela učiniti , on je gurnuo i detinja se noga sasvim razmrskala. Zatim je Vrban zgrabio dete za zdravu nogu i lupio ga o zid, a dete se nije ni pomaklo, ostalo je na mestu mrtvo. Od podneva do mrkle noći mi smo donosili decu u sobu, gazili po njima, često puta po mrtvim. Na kraju je Vrban pustio ciklon i završio svoje krvavo delo – jedno je od svedočenja.

Ko je bio Mile Budak?

Mile Budak je bio Hrvat poznat po tome što je bio glavni ustaški ideolog i jedan od osnivača ustaškog pitanja. Autor je ustaškog plana za rešavanje srpskog pitanja u Hrvatskoj - jednu trećinu ubiti, drugu proterati, a treću pohrvatiti (pokatoličiti).

Prilikom obilaska po zlu i krvoločnosti poznatog zatvora u Staroj Gradiški, u kojem su bili zatvoreni Srbi, Budak je neke od zatvorenika pitao kako im je u zatvoru. Na odgovor ovih da im je teško i da ih tuku on je velikodušno rekao: "Mi ne tučemo mi samo ubijamo".

Budakovu ideologiju, a pripisuje mu se i oživljavanje krilatice "Srbe na vrbe". Posle Drugog svetskog rata proglašen je krivim za kolaboraciju i ratne zločine, osuđen na smrt i pogubljen.

Logor Stara Gradiška je 1945. godine oslobodila Jugoslovenska armija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.