Galerija Tejt povukla sliku nage desetogodišnje Bruk Šilds

Izvor: Blic, 01.Okt.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galerija Tejt povukla sliku nage desetogodišnje Bruk Šilds

Slika nage američke glumice Bruk Šilds, načinjene kada je imala 10 godina, povučena je sa izložbe dan pre otvaranja u Tejt Modern galeriji u Londonu.

Fotografija Ričarda Prajsa "Duhovna Amerika" (Spiritual America) prikazuje glumicu golu, nauljenu i našminkanu kako gleda pravo u posmatrača. Izložena je u posebnoj prostoriji londonske galerije, s natpisom na vratima koji posetioce upozorava na sadržaj, koja je sada zaključana.

Portparol Skotland jarda izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da policija sarađuje sa galerijom kako ne bi došlo do kršenja zakona i uznemiravanja javnog mnjenja.

Uprava Tejta je saopštila da je tražila pravni savet pre odluke da izloži sliku na izložbi pod nazivom "Pop život: Umetnost u materijalnom svetu" (Pop Life: Art In A Material World) koja uključuje nekoliko velikih fotografija eksplicitne seksualne konotacije, kao i slike sa stranica pornografske štampe.

Slika je povučena sa izložbe nakon protesta aktivista za zaštitu prava dece koji tvrde da je slika "opscena" i da postoji opasnost da privuče pedofile.

Bruk Šilds se proslavila ulogom devojčice-prostitutke u filmu "Slatka mala" iz 1978. koji je snimila sa 12 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.