Gakovo: Mali paori udruženi traže zemlju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2018, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gakovo: Mali paori udruženi traže zemlju

Vlasnici malih poljoprivrednih gazdinstava u Gakovu, osnovali su Udruženje poljoprivrednika kako bi lakše došli do prilike da licitiraju državno poljoprivredno zemljište.

Oni traže da se površine zakupa ograniče kako bi zemlja bila dostupna svima.

Ako se nastavi sa ovakvom politikom davanja u zakup državnog zemljišta mala gazdinstva će se ugasiti, tvrde poljoprivrednici iz Gakova, Rastine, Riđice i drugih mesta i zbog toga su osnovali udruženje kako bi pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovogodišnju licitaciju skrenuli pažnju na problem.

Pre dve godine su čuvali državnu zemlju od uzurpatora, a sada kažu moraju opet da se bore za hektare u svom ataru, jer veliki uzimaju po hiljade hektara u zakup i plaćaju nerealne iznose kako bi uništili mala gazdinstva. Jedini izlaz je kako kažu da se površine zakupa državnog zemljišpta ograniče do 30 hektara po gazdinstvu.

"Ta granica je pre tri godine bila na nekih 50 hektara, i onda je to ukinuto. Ne vidim zašto je ukinuto, a mi bi smo da to još smanjimo, Mislimo da bi nekih 30 hektara po podoričnom gazdinstvu bilo sasvim dovoljno da se prehrani porodica na selu", kaže Boško Pajić, poljoprivrednik iz Riđice.

Agrotajkuni žele svu zemlju za sebe, tvrde poljoprivrednici iz Gakova, i sa tom praksom se mora prestati, jer za male neće ostati ništa.

"To su ljudi koji traže ljude u svakom selu. U svakom selu i opštini licituju. U jednom selu po početnim cenama, u drugom po sto hiljada, u trećem po 50 i kad naprave srednju računicu, njima je isplativo raditi. Kad dođu u naše selo uzmu po hiljadu hektara po toj ceni, i mi jednostavno ne možemo da se nosimo s tom cenom", kaže Danilo Krička, poljoprivrednik iz Gakova.

Zvaničan zahtev da se zakup ograniči ovih dana će biti upućen lokalnoj samoupravi u Somboru i Ministarstvu poljprivrede.

Prethodnih godina u nekim opštinama je ovakav model zaživeo, pa se poljoprivrednici iz Gakova nadaju da će njihov zahtev biti uslišen jer to je jedni način za opstanak tridesetak gazdinstava koja su članovi ovog udrtuženja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.