GUŽVE NE JENJAVAJU, VELIKI ZASTOJI NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Naoružajte se strpljenjem i hladnim osveženjem - redovi su ogromni (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2021, 10:13

GUŽVE NE JENJAVAJU, VELIKI ZASTOJI NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Naoružajte se strpljenjem i hladnim osveženjem - redovi su ogromni (FOTO)

Na auto-putevima i glavnim putnim pravcima saobraćaj je jutros pojačanog intenziteta, što je i očekivano, s obzirom na to da se nalazimo u turističkoj sezoni.

Vreme letnjih odmora prate gužve na graničnim prelazima, i na ulasku u Srbiju i na izlasku iz zemlje.

Kada je reč o tome kakva je situacija ne graničnom prelazu iz Srbije u Severnu Makedoniju, na prelazu Preševo, frekvencija saobraćaja je velika tokom celog dana, pa tako i danas a gužve ne jenjavaju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Na izlazak iz zemlje čeka se oko sat vremena, a saobraćaj i kolone duge su i guste.

Tempo ulaska u Srbiju diktira Severna Makedonija, i sa te strane zadržavanja su oko sat vremena, a može se desiti da traju i duže.

Gužva se očekuje i danas tokom dana, tokom noću, a i sutra shodno tome da se nalazimo u špicu letnje sezone.

Kakvo je trenutno stanje na graničnom prelazu Preševo možete pogledati na fotografijama.

Podsetimo, u komšijsku državu na jugu srpski turisti putuju najviše zbog odmora na Ohridskom, Prespanskom i Dojranskom jezeru. Pritom, ona je najčešće tranzitna zemlja na putu za Grčku.

Za ulazak u Severnu Makedoniju nema mnogo izbora. Mora se ili preko Preševa, glavnog, ili Prohora Pčinjskog, alternativnog graničnog prelaza koji su otvoreni non- stop.

Kako je rečeno u Auto moto savezu Srbije oba su poslednjih dana frekventna i tako će ostati tokom leta.

U skladu sa odlukom Vlade, od 12.oktobra državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa. Istovremeno, u saopštenju Vlade Severne Makedonije se apeluje da se putovanja svedu na minimum i isključivo za neodložne potrebe.

Ukoliko putujete u Grčku, najveći granični prelaz između Severne Makedonije i Grčke je Bogorodica - Evzoni i udaljen je 177 kilometara od ulaska u Severnu Makedoniju iz pravca Preševa.

Samo deset kilometara treba duže putovati do prelaza Dojran - Dojrani koji je daleko manje prometan i na kome nema većih zadržavanja. Ka njemu se skreće na 149. kilometru autoputa od ulaska u Severnu Makedoniju.

Za turiste koji bi da letuju da obalama Jonskog mora preporučuje se prelaz Medžitlija - Niki, 204 kilometra udaljen od Preševa, na kome nema većih gužvi na putu ka Krfu, Lefkadi, Kefaloniji, Pargi ili Sivotu. Ovaj prelaz preporuka je i za turiste koji bi pre Grčke da posete Ohrid.

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku avionom, brodom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza.

Za ulazak je potrebno posedovati:

- negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti), ili

- potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili

- potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Potvrde treba da budu izdate na engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, španskom ili ruskom jeziku.

Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države), dok vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu, podležu karantinu u trajanju od 7 dana i poslednjeg dana karantina bivaju testirani PCR testom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.