GRANATE NA AZERE, RAKETE NA JERMENE: Nastavljene borbe oko Nagorno-Karabaha

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2020, 07:39

GRANATE NA AZERE, RAKETE NA JERMENE: Nastavljene borbe oko Nagorno-Karabaha

Ni drugi postignuti mirovni sporazum između zaraćenih strana se ne poštuje

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su borbe oko Nagorno-Karabaha nastavljene prethodnog dana i tokom noći u tri pravca konfliktne zone. Prema saopštenju Ministarstva, sukobi su nastavljeni različitim intenzitetom u pravcima Agder-Agdamski, Fizuli-Gadrut-Džebrailski i Gubadli-Žangilanski.

- Neprijatelj granatira odbrambene položaje azerbejdžanske vojske malokalibarskim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oružjem, minibacačima i topovima - stoji u saopštenju.

Kaže se da su azerbejdžanske snage uništile značajnu količinu jermenskog teškog naoružanja, pored ostalog dva tenka T-72, četiri BM-21 Grad raketna bacača i pet vozila. Dodaje se da azerbejdžanske trupe kontrolišu operativnu situaciju duž cele linije fronta.

Jermenija i Azerbejdžan postigli su u subotu drugi po redu sporazum o humanitarnom prekidu vatre koji je stupio na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, ali su dve zemlje odmah počele da optužuju jedna drugu za kršenje primirja

Još ranije, u petak 9. oktobra, u Moskvi su održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.