Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2021, 16:21

GRAD SVETLA, SUNCA I BUDUĆNOSTI: Nastanak Novog Beograda krije čarobne tajne koje mnogima nisu poznate (FOTO)

GRAD SVETLA, SUNCA I BUDUĆNOSTI: Nastanak Novog Beograda krije čarobne tajne koje mnogima nisu poznate (FOTO)

Samo tri godine posle Drugog svetskog rata, 11. aprila 1948. godine, postavljen je kamen temeljac Novog Beograda i u proleće 1948. na levoj obali Save počelo je da se gradi naselje okruženo sa svih strana peskom i močvarnim tlom.

Ideja za osnivanjem Novog Beograda rodila se još u predratnom periodu, između dva svetska rata, kada su počele da se stvaraju ideje i urbanistički planovi o izgradnji grada na levoj obali Save, između Zemuna i Beograda.

Prvi istorijski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << trag o naseljavanju teritorije sadašnjeg Novog Beograda vodi u vreme turske vladavine. Kruševski pomenik (1713) beleži da je selo Bežanija postojalo 1512. godine, tada je imalo 32 doma, da bi se do 1810. njihov broj uvećao na 115 domova.

U 18. veku stanovništvo je bilo isključivo srpsko, posle pobede i odlaska Turaka, za vreme Austro-Ugarske, doseljavaju se i druge nacionalnosti, od kojih je najviše bilo Nemaca, Mađara i Hrvata.

Između dva rata, u susedstvu sela Bežanija nikli su Novo naselje i Staro sajmište. Još 1923. bio je izgrađen prvi urbanistički plan koji je predviđao da se Beograd proširi i pređe na levu obalu Save, međutim, uslovi nisu dozvoljavali da se ta ideja ostvari.

Objekti su nicali jedni za drugim, a četiri godine kasnije, odnosno 1952. godine je osnovana opština Novi Beograd.

Pretvoren u najveće gradilište u zemlji, ovaj deo Beograda je neočekivano brzo postao "grad u gradu".

Po broju stanovnika Novi Beograd je najmnogoljudnija opština u Jugoslaviji, iako je dugo smatran najvećom spavaonicom u Srbiji, po urbanističkoj postavci koja je zasnovana na međunarodnim idejama, arhitekturi internacionalnog duha, Novi Beograd nosi titulu jedinstvenog grada "svetla, sunca i budućnosti".

Za Novi Beograd možemo reći da je draž cele jedne epohe, njene estetike i etike, i na najbolji način ilustruje kvalitete i mane arhitekture toga vremena. Samo u prve tri godine kroz frontovske i omladinske radne brigade prošlo je oko 200 hiljada njegovih graditelja, što srednjoškolaca, studenata, radnika i inžinjera iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije. Najbrojnije među njima bile su seoske brigade iz Srbije. Radilo se i danju i noću, ali ono što je najzanimljivije i što odvlači pažnju jeste to da se radilo bez tehnike.

Naime, ručno je sejan pesak i mešan malter, a konjska zaprega je prenosila teži materijal. Pre samog početka gradnje, močvarno zemljište je nasipano peskom iz Save i Dunava da bi se izdiglo iznad plavnih rečnih i podzemnih voda, a na toj ledini, po uzoru na Korbizjeove gradove, nikla je moderna urbana celina.

Koreni ovog grada duboki su, koreni su koji sa sobom nose dah savremene arhitekture, široke bulevare, najduža i najlepša šetališta, uzvodno ili nizvodno niz reke, spajaju ne spojivo, spajaju ušće Save u Dunav.Novi Beograd danas ima više od 200 solitera i šest stotina velikih stambenih objekata. Jedan od najpoznatijih je "Zapadna kapija Beograda" sa dva nebodera spojena mostom na vrhu.

Većina zdanja svedoči o stambenom monumentalizmu. Prizemne, porodične kuće mogu da se nađu jedino na Bežanijskoj kosi i Ledinama koje su šezdesetih godina tamo bile privremeno, a zatim prerasle u stalno naselje. Preostalih oko 80.000 novobeogradskih stanova smešteno je u višespratnim stambenim blokovima.

Na spisku prvih graditeljskih uspeha bili su Palata federacije, sa oko 75.000 kvadratnih metara korisnog prostora, Studentski grad i prvi stambeni paviljoni u Tošinom bunaru, na mestu sadašnje mesne zajednice "Paviljoni". Od kasnije podignutih reprezentativnih objekata trebalo bi pomenuti Međunarodni kongresni, kulturni i poslovni "Centar Sava". Geneks-apartmane, zgradu "Jugopetrola", hotele "Hajat" i "Kontinental", najviše kategorije, sa salama za velike poslovne skupove, igralištima, bazenima, restoranima i parkinzima. Čitav prostor je ispresecan modernim saobraćajnicama u dužini od 160 kilometara.

Ono što je mlađoj generaciji postao simbol kada se spomene Novi Beograd je izgradnja sportsko-poslovne hale "Beogradska arena", koja je najveće na Balkanu i čiji kapaciteti mogu primiti 20.000 gledalaca.

Sa urednim travnjacima, brojnim drvoredima, parkovima i pošumljenim platoima, Novi Beograd je opština sa najviše zelenila. Pored obale Save i Dunava uređena su šetališta. U "Parku prijateljstava" na Ušću šumi stotinak platana - simbola mira. U maju 2008. godine otvorena su dva nova parka u Novom Beogradu, "Park duginih boja" na Bežanijskoj kosi, za osobe sa posebnim potrebama, i "Republike Srpske" na Starom sajmištu, između Starog železničkog mosta i "Gazele".

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.