GRAD PO MERI DECE I PORODICE: Kako je Novi Sad postao jedno od najlepših mesta za odgajanje mališana u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2021, 12:29

GRAD PO MERI DECE I PORODICE: Kako je Novi Sad postao jedno od najlepših mesta za odgajanje mališana u Srbiji

Protekla nedelja zaokružena je lepom vešću iz Novog Sada da je sa radom počeo novootvoreni vrtić Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" na Klisi u Orahovoj ulici, a ovaj objekat samo je jedna od investicija koje u fokusu imaju brigu o porodici i deci.

Ovo velelepno zdanje koje ispunjava sve standarde kada je reč o objektima namenjenim mališanima izdvaja se i divnom arhitetktruom, brižljivo odabranim enterijerom i prelepim parkom koji će sigurno doprineti da deca sa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << radošću dolaze u vrtić, a roditelji budu bezbrižni.

Objekat ima tri nivoa, ukupne površine 2.620 kvadratnih metara, uređeno dvorište, a posebno je važno da je vrtić u potpunosti i infrastrukturno na najvišem nivou – izgrađene su okolne saobraćajnice, pešački prelazi i staze, rekonstruisane vodovodna i kanalizaciona mreža, atmosferska kanalizacija, postavljeni stubovi javnog osvetljenja. Takođe, uz izgrađena parking mesta, roditelji neće morati da brinu o svom automobilu prilikom dovođenja i odvođenja deteta iz vrtića.

- Nema bolje investicije od ulaganja u decu, u budućnost. Ovo je najlepši vrtić koji Novi Sad ima trenutno, uključujući moderan objekat i opremu. Savremeni koncept podrazumeva da svih 12 soba imaju sopstveni izlaz, a u njih je smešteno 14 grupa sa gotovo 300 upisane dece. Izdvojeno je mnogo novca za ovaj projekat, skoro 400 miliona dinara, ali vredelo je, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prilikom obilaska novootvorenog vrtića i najavio nastavak izgradnje novih objekata u Veterniku, na Adicama i Sailovu.

"Grad će plaćati vrtić, vi kupite nešto deci ili sebi"

Ovaj vrtić je samo jedan od mnogobrojnih projekata koje Novi Sad realizuje u cilju podsticanja nataliteta, brige o deci i porodici i podizanja kvaliteta života građana.

Podsećamo, Srpska Atina jedan je od jedinstvenih gradova u Evropi u kojima grad u potpunosti pokriva troškove državnog vrtića, subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima i za roditelje posebno važno – Novi Sad je grad u kome praktično ne postoji lista čekanja za vrtićko mesto.

Od 1. januara 2020. godine roditelji Novog Sada su oslobođeni troškova za vrtić uz poruku gradonačelnika Vučevića da za taj novac kupe nešto deci, sebi, plate porez, uštede za automobil i na taj način učestvuju u cirkulaciji kapitala i doprinesu jačanju ekonomije. Za ostvarenje ove mere i pokrivanje troškova državnog vrtića za oko 17.000 dece potrebno je 624 miliona dinara, dok se privatni vrtić subvencioniše za oko 3.400 mališana.

Pored toga što se Grad pobrinuo da roditeljima maksimalno olakša finansijski aspekt boravka dece u vrtiću, sa velikom pažnjom brine se o svim standardima kada je reč o funkcionisanju objekata. U septembru 2019. godine Novi Sad je dobio modernu centralnu kuhinju, najveću u regionu u kojoj se sprema 60.000 obroka dnevno, čime je rešen višegodišnji problem koji je u amanet kao loše isplaniran projekat sa sudskim sporovima i dugovanjima ostavila bivša vlast.

U 2021. godini u obrazovni sistem uložena skoro četvrtina ukupnog budžeta Grada

Da je briga o porodici i deci već godinama prioritet Novog Sada pokazuje i svota od 6,2 milijarde dinara koja je samo ove godine uložena u obrazovni sistem, što je skoro četvrtina ukupnog budžeta Grada.

U maju tekuće godine raspisan je tender za izgradnju nove zgrada škole ,,Miloš Crnjanski“ na Satelitu, kojim je predviđeno da zgrada koja sada ima 4.159 kvadratnih metara, nakon realizacije projekta zauzme bruto površinu od čak 11.000 kvadratnih metara, a ovo je samo jedna od ustanova obrazovanja koje su zahvaljujući politici grada dobile mogućnost da zablistaju u novom ruhu.

Podsećamo, velika olakšice za roditelje je i to što od 2019. godine Novi Sad kupuje udžbenike za sve đake prvake, u šta se investira skoro 33 miliona dinara.

Bejbi bum u Novom Sadu

Koliko je odgovorna politika u podsticanju nataliteta i brizi o deci i porodici važna, govore i brojke.

Iako od početka pandemije korona virusa, kada govorimo u brojkama, najčešće pričamo o novozaraženima, Novi Sad može da se pohvali mnogo lepšim ciframa – onima koje mere broj novih života. Posebno lep mesec za Novosađane, ali i celu Srbiju, bio je septembar u kome je u jednom danu u novosadskoj Betaniji rođeno čak 40 beba, što nije zabeleženo u proteklih pet godina.

U 2020. godini rođeno je 8.040 beba, što je 115 mališana više u odnosu na 2019. godinu.

Od 1. oktobra za sve rođene bebe umesto 35.000, 50.000 dinara

Gradsko veće Novog Sada je krajem oktobra usvojilo povećanje iznosa koje se isplaćuju parovima za prvo dete i trojke. Grad sada, umesto 35.000 dinara, za sve bebe rođene od 1. oktobra isplaćuje 50.000 dinara, dok je novčana pomoć za trojke umesto prvobitnih 150.000, povećana na 200.000 dinara.

Kako je najavio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ova izdvajanja iz budžeta će se nastaviti i u sledećoj godini, a deo dugoročnog plana je stimulacija za drugo i treće dete.

- Smatram da je potrebno dati više novca za drugo i treće dete, jer se porodice teže opredele za drugo dete nego za prvo, a kasnije lakše za treće dete, to nam pokazuje statistika, kazao je Vučević za "Dnevnik".

Kao mere za podsticanje nataliteta Novi Sad je uveo i besplatan parking za mame, pakete dobrodošlice za novorođene bebe, kao i brojne pogodnosti i uštede u raznim prodavnicama širom grada.

Odgovornost Novog Sada prema deci ne završava se sa decom u Novom Sadu

Od 2016. godine Grad deo sredstava koje uštedi, i to zahvaljujući između ostalog i odgovornosti i savesti građana, izdvaja u državni fond za lečenje dece u inostranstvu. Tako je, na primer, u 2020. godini, koja je zbog pandemije bila teška za sve i u ekonomskom i u svakom drugom smislu, Novi Sad za ovaj fond izdvojio rekordnih 25 miliona dinara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.