GOTOVO JE ĐUKANOVIĆU, SVE JE GOTOVO! Zaludu ti sve, đavole, Danka je u litijama, Danka je litija....

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Feb.2020, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOTOVO JE ĐUKANOVIĆU, SVE JE GOTOVO! Zaludu ti sve, đavole, Danka je u litijama, Danka je litija....

Tvoja više negoli moja, a moja više nego što će ikada biti tvoja...

Mihailo Medenica je nagrađivani srpski novinar, urednik, politički analitičar, izveštač, satiričar i scenarista stripova.

Pročitajte šta ima da poruči Milu Đukanoviću u ovom fantastičnom tekstu, koji vam prenosimo u celini:

"Nikada više Crna Gora neće biti tvoja lelejska gora, šta god da učiniš. Kraj je, podlače, i to ti ga je Danka najavila, bogami!

Koja Danka?
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Tvoja više negoli moja, a moja više nego što će ikada biti tvoja.

Tačnije, Božija i svoja.

Sestra druga iz Podgorice, dobro čeljade iz divne kuće ali vazda kontra svima…

Tako je godinama kontrirala čitavoj familiji podržavajući te do besa, suza, silnih svađa i pretnji odlaskom iz kuće, no…

Sve je to minulo, nema više te Danke, takve, onog besa iz sitnih crnih očiju, lepoga lica izvitoperenog u grimasu…

Gotovo je, Milo, učinio si da i Danka šeta litijama, gotovo je, perjanici Montenegra položili su oružje pred raspećem Crne Gore…

Veruj, i sam sam se iznenadio čuvši da Danka šeta.

Najpre je samo šetala, jedna od hiljada, a onda se nešto u njoj prelomilo i šetnja je postala litija, osetila je u toj šetnji baš ono…

Ne zna tačno šta, ne ume da objasni ali s tolikim ushićenjem je bratu govorila o šetnjama a potom o tome što je prenulo pa je koračanje za drugima i sa drugima premetnula u koračanje s Gospodom i uz Gospoda, a brat preneo meni.

Osetila je, Milašu, ono od čega je bežala, od čega si je učio da valja bežati kao od pošasti- osetila je toplinu, milost i radost vere!

Svoje, pravoslavne, svetosavne, zavetne, suštinske.

Generacijama si, pogani, ukrao reči, smeh, taj divni osećaj kad u dahu pokušavaš da opišeš kako je lako postojati u trenutku i za trenutak.

Zato i ne zna šta drugo da kaže do: "Divno mi je, jednostavno divno!", a vala i nema potrebe ništa osim toga da prozbori jer danas i doveka je Crna Gora - DIVNA, DIVNO JOJ JE, DIVNO JE GLEDATI JE, OMIRISATI, POMILOVATI JE, UZETI ZA RUKU, ČITAVU JE OBIĆI LITIJAMA, POKAZATI ĐECI GDE SU PRAĐEDOVSKE LIVADE: "ENO IH, VIDITE TAMO GDE SE LITIJE PENjU U NEBO PA SVE DO ONE MEĐE GDE ŠUME ĆUTE NA JUTRENjU…"

Gotovo je, Đukanoviću, sve je gotovo, Danka se vratila onome što je milo, strpljivo i s bezuslovnom ljubavi čekalo da joj se vrati- veri praotačkoj, Srpskoj pravoslavnoj crkvi svetoj, koracima što su joj vekovi u ženskoj spremi ostavili za miraz litijama…

Generacije si potkradao ne shvatajući da otimaš prazninu, dušu su im liturgije ljubomorno čuvale.

Zaludu ti sve, đavole, Danka je u litijama, Danka je litija, litije više nisu zborovi verujućih već život večni, ničeg ovoživotnog i prolaznog u njima…

Zaludu laješ na mitropolita, zaludu fukarate onim bljuvotinama, ne shvataš, ne shvatate nesoji da litije nisu krenule s mitropolitom, niti za njim, već narod hodi s Gospodom!

Ne za njim već uz njega, ruku pod ruku, krst uz krst, pričest se u pričest preliva…

Čitava Crna Gora je mozaik od ikona!

Doveka!

Ništa ti tu ne možeš!

Danka je u litijama, hodi bez reči da objasni šta je to vodi, a šta ti, tugo, možeš onome što čove rečima ne može opisati?

Ništa!

Nikada!

Zanavek!

Nestaje Milogorja ko one jarosti u sitnim crnim očima.

Gotovo je, devojka čije si reču ukrao vratila se po tišinu.

Tišina večnosti u pesmi trena!

Čiatava je Crna Gora mozaik od ikona - narod u slavu Gospoda, Gospod u slavu naroda.

Ispovedila se Crna Gora, greha je još samo u tebi, u toj jami što osta kad prodade dušu…!"

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.