GORI AMERIKA! Snimci o kojima BRUJI SVET: Grad u plamenu, policija HAPSI novinare u programu UŽIVO (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2020, 15:54

GORI AMERIKA! Snimci o kojima BRUJI SVET: Grad u plamenu, policija HAPSI novinare u programu UŽIVO (VIDEO)

Policija nije dala nikakvo obajšnjenje za ovaj događaj.

Državna policija Minesote uhapsila je jutros, bez obrazloženja, novinara i tročlanu ekipu CNN tokom uključenja u jutarnji program sa demostracija u Mineapolisu i sa lisicama na rukama ih sprovela u policijsku stanicu.

Tokom živog prenosa hapšenja jednog demonstranta, tamnoputog novinara CNN Omara Himeneza opkolila su šestorica belih policajaca.

- Recite nam gde hoćete da se pomerimo - obratio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se Himenez policajcima uredno zaštićen maskom i vizirom na glavi, objasnivši odmah da su na novinarskom zadatku, međutim, bez reči odgovora bio je uhapšen.

- Zašto sam uhapšen, gospodine - upitao je zapanjeni novinar CNN, ali policajci mu nisu odgovorili.

Guverner države Minesote Tim Valc proglasio je vanredno stanje i naredio intervenciju Nacionalne garde, a predsednik SAD Donald Tramp aludirao je na svom Tviter nalogu da bi na plačkaše trebalo da se puca.

Nakon toga, iz kompanije Tviter stigla je optužba na račun Trampa da je prekršio pravilo o zabrani veličanja nasilja.

Podsećamo, već danima besne neredi u Mineapolisu, nakon što je isplivao snimak policijske torture nad jednim afroamerikancem.

BREAKING NEWS: Massive fire at a Walmart in #Minneapolis amid riots. Multiple police stations are burning as 5 precincts have been abandoned.#minneapolisriots #GeorgeFloyd #MinneapolisRiot pic.twitter.com/JNfVl9bwyC

— BNL NEWS (@BreakingNLive2) May 29, 2020

Džordž Flojd je uhapšen zato što je navodno pokušao da plati u prodavnici lažnom novčanicom. On je otac dvoje dece koji je izgubio posao nakon uvođenja karantina u SAD.

Na snimku, snimljenom sigurnosnom kamerom obližnjeg restorana, vidi se da Flojd sarađuje s policajcima nakon što su ga izvukli iz vozila i pre nego što su ga oborili na zemlju.

Kamera je zabeležila kako Flojd korača pored policajaca dok se udaljavaju od njegovih kola. Zatim izgleda kao da mu naređuju da sedne na zemlju, što on i čini.

Policajci mu tada pomažu da ustane i vode ga do svog vozila, a on se tada sruši na zemlju, nakon čega su ga policajci prikovali za zemlju.

U prvobitnom policijskom izveštaju bilo je navedeno da se Džordž "fizički opirao hapšenju", što je nateralo jednog od policajaca da ga "obuzda".

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije na kojem se vidi policajac belac kako je osumnjičenom crncu pritisnuo vrat kolenom, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše.

BREAKING: 4 Minneapolis police officers have been fired in the aftermath of George Floyd's death.

Floyd was unarmed & handcuffed. He died after an officer knelt on his neck for up to 10 minutes until he laid motionless on the ground.😓#BlackLivesMatter pic.twitter.com/pEbGA6167h

— Qasim Rashid for Congress (@QasimRashid) May 26, 2020

Policajac mu je držao koleno na vratu gotovo pet minuta, iako ga je Flojd preklinjao da ga ne ubije.

- Nemojte me ubiti, molim vas, ne mogu da dišem - rekao je Flojd.

Slučaj istražuju Federalni istražni biro (FBI) i lokalne vlasti. I policijska uprava grada Mineapolisa najavljuje temeljnu internu istragu smrti Džordža Flojda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.