GOMILA ALBANACA LUTA HODNICIMA ZGRADE UN PLAŠEĆI GOSPODU: Ušli kroz podrum iz ložionice, pa saleću po ćoškovima

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2018, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOMILA ALBANACA LUTA HODNICIMA ZGRADE UN PLAŠEĆI GOSPODU: Ušli kroz podrum iz ložionice, pa saleću po ćoškovima

Hladan tuš za prištinsku delegaciju

Prištinska delegacija u Njujorku na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija broji čak 41 člana koji lutaju po hodnicima zgrade i poput šibicara saleću zvaničnike raznih zemalja.

Iako "Kosovo" nije članica, pa njegovi predstavnici nemaju pravo da budu u sali Ujedinjenih nacija, to ih nije sprečilo da nađu obilazni put. Nezvanično, oni su dobili propusnice "others" (ostali) u okviru Departmana za mirovne misije i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tako obezbedili ulazak u međunarodnu organizaciju.

Način na koji su se našli u zgradi UN usred Njujorka je toliko blamantnan da deluju kao da su ušli kroz podrum iz ložionice, pa sada sede na hoklicama i saleću diplomate po hodnicima, pomalo ih i plašeći svojom pojavom.

U prištinskom timu, pored samozvanog predsednika Hašima Tačija, tzv. premijera Ramuša Haradinaja, Envera Hodžaja i Bedžeta Pacolija, jesu i zamenici ministara, politički savetnici, ambasadori, prvi i drugi sekretari u ambasadama, fotografi, kao i bivši zvaničnici?!

In the conversation with the US President @realDonaldTrump, I’ve thanked him for understanding Serbia’s position. It is important that our voice can be heard again. Thanks to our responsible politics, Serbia is respected globally. pic.twitter.com/WCQB6dqjAV

— Aна Брнабић (@SerbianPM) September 26, 2018

Na spisku se nalaze imena poput bivše samozvane predsednice "Kosova" Atifete Jahjage, njene savetnice i fotografa, ali i desetak političkih savetnika Tačija, Haradinaja i Pacolija.

Kako kažu izvori lica mesta, brojna delegacija je raštrkana po hodnicima UN, pokušavaju da zakažu sastanke, lobiraju za "svoju stvar".

S druge strane, u zvaničnoj delegaciji Srbije ukupno je, pored predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, još samo sedmoro ljudi.

Zbog očigledne razlike, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je na zajedničkom sastanku sa Johanesom Hanom peckao Pacolija.

Dačić je izjavio da ga u Njujorku najviše interesuje da, u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, razgovara sa zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova o tome da preispitaju svoju odluku.

Komentarišući prisustvo prištinske delegacije u zgradi UN, on je rekao da "oni nisu tu, oni su po ćoškovima, po hoklicama, jer oni nisu članovi UN i nemaju iste propusnice kao i članovi UN".

Kako je objasnio, prištinska delegacija se prijavila preko Odeljenja UN za mirovne operacije (Department of Peacekeeping Operations) i tako dobila propusnice, uz koje, međutim, ne mogu da uđu u sale na sastanke.

- Oni to rade svake godine, to je zloupotreba tog statusa, ali džaba im. Mislim da su svi prozreli o čemu se tu radi, da svi imaju u vidu da su napravili strašnu grešku kad su priznali Kosovo, i da se mnogi od njih danas kaju zbog toga i razmišljaju o povlačenju priznanja - rekao je Dačić.

Koliko je lobiranje Prištini važno, vidi se i po tome što svaki i potencijalni uspeh Pacoli brže-bolje objavi na društvenim mrežama. Tako je bilo i juče nakon sastanka njegove delegacije sa premijerom Maroka, ali nakon tvitovanja usledio je hladan tuš sa druge strane.

- Plodna diskusija u UN sa premijerom Maroka Sadedinom Otmanijem o odnosima Kosova i Maroka i obostranoj volji da se uspostave diplomatski odnosi, kako bismo mogli da sarađujemo u svim sferama od zajedničkog interesa - napisao je Pacoli.

During a breake with my délégation a gentleman from Kosovo imposed his presence .

We have not discussed bilateral relations neither establishing contacts .Morocco’s position is constant . Morocco does not recognize Kosovo and has no relation with it

— EL OTMANI Saad dine (@Elotmanisaad) September 25, 2018

Samo dva sata kasnije, Otmani je odgovorio:

- Tokom pauze s mojom delegacijom, gospoda s Kosova su nametnula svoje prisustvo. Nismo razgovarali o bilateralnim odnosima niti o uspostavljaju kontakta. Pozicija Maroka je konstantna. Maroko ne priznaje Kosovo, niti ima veze s njim.

U poslednjih godinu dana čak pet država povuklo je priznanje Kosova. Sva ta priznanja pratile su brojne kontroverze, ali i prepucavanja na relaciji Beograd - Priština, odnosno Dačić - Pacoli. Priznanje je prvo povukao Surinam, a usledilo je povlačenje i Sao Tome i Principa, Gvineje Bisao, Burundija i Liberije.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.