GOJKO PEROVIĆ OŠTRO O MILOVOM ZAKONU: Litijama je prokuljala reka nepokolebljive istine

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2020, 23:18

GOJKO PEROVIĆ OŠTRO O MILOVOM ZAKONU: "Litijama je prokuljala reka nepokolebljive istine"

Gojko je kazao da je profesor Predrag Vukić poznat celoj našoj pomesnoj Crkvi, a preko toga i celoj vaseljeni

Povodom godišnjice upokojenja istoričara profesora Predraga Peđe Vukića danas, 24. jula 2020. godine u manastiru Ostrogu služena je zaupokojena Liturgija u toku koje se, poslije pročitanog Jevanđelja sabranima obratio protosinđel Sergije Rekić.

Nakon Svete službe Božije, na manastirskom groblju gdje je sahranjen profesor Predrag, služen je parastos >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kojim je načalstvovao protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije i paroh cetinjski, uz sasluženje bratije ostroškog manastira.

Potom se besedom obratio o. Gojko koji je kazao da je profesor Predrag Vukić poznat celoj našoj pomesnoj Crkvi, a preko toga i celoj vaseljeni. Prota je istakao da darovi i talenti koje je Bog dao Peđi, nisu ostali zakopani ispod zemlje, nego ih je on u skladu sa poukom Gospodnjom umnožio, upotrebio, razdelio drugima, jer je znao da to nije njegovo, nego Božije.

- Postao je ukućanin svih naših kuća, brat i sabrat svakog manastira, brat i sabrat naše Cetinjske bogoslovije. Profesor istorije sa Cetinja, Predrag Vukić, kako se sam predstavljao, bio je profesor mnogim generacijama naših đaka, budućih sveštenika - kazao je o. Gojko.

Podsetivši da je profesor Peđa rođen 1966. godine, na 200. godišnjicu od ukidanja Pećke patrijaršije, što je bio znak da će mu čitav život proći u propovedanju toga krsta i stradanja Crkve Božije, otac Gojko je naglasio da se on upokojio 2019. godine, na 800. godišnjicu od uspostavljanja Srpske pravoslavne crkve i na 100. godišnjicu od rada i truda arhijereja tzv. pokrajinskih crkava da se Pećka patrijaršija opet obnovi i da se formira, danas svima nama i u svetu poznata i priznata, pomesna Srpska pravoslavna crkva.

- Samo ove dve godine na njegovom spomeniku, to je već istorija. A šta da kažemo o godini koja je za nama? Šta je stalo u ovu godinu od kada se Peđe upokojio? Stala je istorija kojoj je profesor Peđa toliko služio i dao joj sebe. Cela ta istorija kojoj je služio vratila se nama. Jedan Sabor, drugi Sabor, izglasavanje ovog antiustavnog zakona, progoniteljskog prema Crkvi, i narod koji se probudio i tu istoriju doneo na crnogorske ulice i pred hramove i manastire u Crnoj Gori - kazao je, protojerej-stavrofor Gojko Perović.

O. Perović je, između ostalog kazao da je litijama prokuljala reka istine, koju je Vukić nepokolebljivo svedočio, po cenu stradanja.

Zatim je dodao da je Vukić sakupljao s ljubavlju novac za crkvu, a da bi ovaj doneseni Zakon prvo oteo iz ruku pokjnog Peđe i prosuo.

- Svetinja nam treba - ne da jedemo, ne da pijemo, ne da razmenimo pare, nego da se u njoj Bogu molimo! - dodao je on.

- To što je on radio, nas obavezuje, da pare date za Svetinju, što inače zna sav civilizovani svet. Pametni ljudi su davno rekli, crkveno na jednu stranu, državno na drugu, to samo ovi što su napisali ovaj Zakon ne znaju - rekao je između ostalog, protojerej-stavrofor Gojko Perović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.