GODINAMA SU U RATU, ZBOG NJIHOVOG SUKOBA STRADALO 12 LJUDI! Luka Bojović i Joca Amsterdam izlaze iz zatvora!

Izvor: Press, 20.Sep.2021, 13:04

GODINAMA SU U RATU, ZBOG NJIHOVOG SUKOBA STRADALO 12 LJUDI! Luka Bojović i Joca Amsterdam izlaze iz zatvora!

Luka Bojović, koji izdražava kaznu u španskom zatvoru i Sreten Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, koji "leži" u "Zabeli", uskoro će izaći na slobodu, prenose beogradski mediji. S obzirom na to da je reč o dvojici visokopozicioniranih pripadnika "podzemlja", postavlja se pitanje - šta njihova sloboda znači za "rat klanova".
Foto:pink
Opšte je poznato da su upravo Luka Bojović i Joca Amsterdam >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << odavno u ratu, a posledica njihovog ličnog sukoba je 12 žrtava, među kojima su i trojica Jocinih kumova.
Ima više verzija o tome zašto je došlo do sukoba Bojovića i Jocića. Navodno je tačna ona po kojoj je u središtu tog rata bio Legija. Reč je o, kako tvrde upućeni, kriminalnim poslovima u Bugarskoj, kao i nameštanju hapšenja Joce Amsterdama u Sofiji. Takođe, priča se da su u ratu između Bojovića i Jocića, po nalogu Ulemeka, ubijena trojica Amsterdamovih kumova: Srđan Miranović u Podgorici, Zoran Golub u Istočnom Sarajevu i Uglješa Aranitović, zvani Ugo, u Beogradu. U aprilu 2008. godine ubijeni su i Goran Marić, Jocićev prijatelj i Ilija Novović, Bojovićev kum. Njihova tela pronađena su u zapaljenom džipu.
Da podsetimo, Luka je pod svojom kontrolom držao odbegle pripadnike "zemunskog" klana, Miloša Simovića i Sretka Kalinića, koji su se pre više od deset godina sukobili u Zagrebu, nakon čega su obojica uhapšeni. Upravo u tom odnosu je bila i "kvaka" koja spaja Luku i Darka Šarića. Inače, Cvetko Simić, koji je radio sa Simovićem i Kalinićem, radio je i za Jocića i bio povezan sa Šarićevim saradnicima. Policijske informacije stoga ukazuju na to da je Šarićev klan u stvari držao pod šapom sve ostale klanove, i Bojovićev i Jocićev, ali i grupu "Amerika“, sa čijim je šefovima u Južnoj Americi ugovarao nabavku i šverc kokaina.
Sudeći po istoriji koju imaju izlazak Bojovića i Jocića iz zatvora mogao bi da bude i nastavak njihovog rata.
Ako se pogleda druga strana, izlazak Luke Bojovića na slobodu svakako znači "jačanje", osim srpskog podzemlja i jačanje "škaljarskog" klana. Podsetimo, crnogorski klan se nakon što je 2014. godine izbio sukob oko 200 kilograma kokaina raspada crnogorske ekipe, podelio na dve frakcije - "kavačku" i "škaljarsku", a ovi drugi su se regrupisali i spojili sa jednom od najjačih grupa u Srbiji na čijem je čelu upravo Luka Bojović. Vezivanjem sa Bojovićem, "škaljarci" su na čelu sa Jovanom Vukotićem, koji je u bekstvu, tada ponovo uspostavili i ojačali moć i uticaj u podzemlju Srbije i Crne Gore.
Izlazak iz zatvora Luke Bojovića mogao bi da znači i nastavak rata sa "kavačkim" klanom.
Podsećamo, Luka Bojović je uhapšen u Valensiji u februaru 2012. U Španiji je osuđen na zatvorsku kaznu od 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, ali bi u narednih par godina mogao da traži uslovni otpust. Njemu je za falsifikovanje isprava izrečena kazna od tri godine zatvora, za zločinačko udruživanje pet, a za posedovanje oružja deset godina zatvora. U Srbiji je bio optužen za ubistvo Branka Jeftovića Jorge, potom za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića. Pravosnažno je oslobođen svih tih optužbi. Iako se njegovo ime povezivalo sa još nekim zločinima, istražitelji nisu prikupili materijalni dokaze koji bi potkrepili njihove sumnje.
Sa druge strane, Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam osuđen je jer je dvojici policajaca, koji su već odslužili kazne, naložio i platio ubistvo Gorana Marjanovića - Goksija Bombaša. Marjanović i njegova devojka Marija Đorđević ubijeni su 18. jula 1995. u kafeu sportskog centra "Olimp" u Beogradu. Jocić je bio u pritvoru i od 27. aprila 2009. do 28. decembra 2012, kao okrivljeni u slučaju ubistva vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.
"Stvorili su se svi zakonski uslovi da u skorije vreme izađe na slobodu, zbog dobrog vladanja i svih drugih razloga koji propisuje zakon o izvršenju krivinčnih sankcija s obzirom da je stekao uslove za takozvana proširena prava, po pozitivnim propisima i u postupku koji zakon propisuje on je stekao sve uslve za uslovni otpust. Pri svemu tome treba imati u vidu da u pravu Evropske unije svako lišenje slobode se uračunava u kaznu što znači da je njemu uračunat i neosnovani pritvor u slučaju Pukanić u kome je proveo bezmalo 4 godine. Pri tome svemu treba imati u vidu da je za kazna koju sad izdržava prihvaćena tužba u sudu u Strazburu, zbog toga što je presuda zahvaćena bitnim povredama postupka. Tako kad se sve to uzme u obzir, očekivano je da Sreten Jocić izađe na slobodu. Zadnju reč daju pravosudni organi", - kazao je Dragoš Cukavac, advokat Sretena Jocića.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.