GIŠKA JE OD SADA SVETI ĐORĐE: Saborac o telu komandanta Garde: Imao je rupe umesto očiju, ali je kompletna fizionimija sačuvana!

Izvor: Press, 17.Okt.2017, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GIŠKA JE OD SADA SVETI ĐORĐE: Saborac o telu komandanta Garde: Imao je rupe umesto očiju, ali je kompletna fizionimija sačuvana!

Giška je u petak, kada je sanduk iskopan, bio isti onakav kakvog smo ga u septembru 1991. zatekli na krevetu pored majke Milene, kaže Miško Janković.
Foto: Privatna arhiva
Kada su otkopali sanduk, Giška je bio isti onakav kakvog smo ga u septembru 1991. zatekli na krevetu pored kog je bila njegova majka Milena.
Imao je rupe umesto očiju, ali kompletna fizionimija je sačuvana. Njegov oblik >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << lica, čelo isto... Božje čudo! Giška će posle ovoga za mene i ostale saborce biti Sveti Đorđe!
Ovim rečima za Kurir počinje ispovest Milan Miško Janković, komandant Ravnogorskog odreda Srpske garde, prijatelj i saborac Đorđa Božovića. Naš sagovornik je neposredno pre sahrane u Crnoj Gori video netaknuto Giškino telo, o čemu je Kurir prvi pisao.
- Slavica, Giškina sestra, u petak mi je odmah poslala poruku da je njegovo telo netaknuto. Odmah sam javio našim saborcima i oni su jednako bili iznenađeni. Uverio sam se u to u Crnoj Gori, na groblju Martinika, jer nisam mogao da prisustvujem ekshumaciji. Usledio je šok. Sav sam se bio naježio. Nisam mogao da zaspim posle sahrane u subotu uveče. Bila je takva da je teško mogu opisati, ono je trebalo doživeti i videti. Takvo poštovanje... Najvažnije je da je ispunjena poslednja Giškina želja da počiva na tom groblju - priča Giškin prijatelj za Kurir.
Janković se sa setom priseća prijateljstva sa Đorđem Božovićem, sa kojim je delio dobro i zlo. 
- Za mene je Đorđe bio čovek u pravom smislu te reči, jer boljeg i harizmatičnijeg od njega nisam sreo. Bio je pravedan, pošten, sušta dobrota... I kad je bio ljut, bio je pravičan. Njegovo netruležno telo mi je potvrda i opovrgavanje pojedinaca koji nisu bili na ratištu sa nama, a pričali su svašta, svakakve gluposti. Ovo će svako tumačiti različito, ali ko veruje, ovo je za njega božje čudo - rekao je Janković.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.