GERONTODOMAĆICE  PREKO POTREBNE: Opština Kladovo nastavlja da brine o najstarijim sugrađanima

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2020, 14:57

GERONTODOMAĆICE PREKO POTREBNE: Opština Kladovo nastavlja da brine o najstarijim sugrađanima

Nadležni socijalno odgovorni i osluškuju potrebe svojih građana

U program "Pomoć u kući" u opštini Kladovo uključeno je devet gerontodomaćica koje su bile na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. One su prošle bazičnu obuku i stekle znanja za obavljanje pomoći u kući.

Opština je i nakon isteka perioda u kome je Ministarstvo finansiralo projekat nastavila program. Marko Prvulović, koordinator projekta "Gerontodomaćica - pomoć u kući", kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je situacija sa epidemijom korona virusa dovela do toga da se način rada gerontodomaćica promeni u ovim uslovima, ali i da se broj korisnika povećao za oko 30 procenata.

- Opština Kladovo je dobila sredstva za četiri meseca za angažovanje gerontodomaćica i nakon isteka tog perioda nastavili smo rad. Počeli smo sa 50 korisnika, a od uvođenja vanrednog stanja, broj korisnika se povećao na 78. Opština je finansirala i obuku devet gerontodomaćica i time smo takođe pokazali da brinemo o svojim građanima - ističe Prvulović.

Žikica Lukić iz Kladova spadala je u grupu teže zapošljivih lica i nakon završene obuke, od 1. decembra prošle godine, počela je da radi kao gerontodomaćica.

- Kada sam ostala bez posla konkurisala sam za program gerontodomaćica, prošla obuku i počela da radim. U ovome sam se pronašla jer volim da pomažem starijim ljudima, a osim njima, pomogla sam i sebi, jer sam počela da radim i finansijski sam doprinela svojoj porodici - kaže Žikica.

Vidosava Bibulović korisnik je usluge "Pomoć u kući" i veoma je zadovoljna uslugom, ali i gerontodomaćicom Žikicom koja joj pomaže od početka programa:

- Veoma sam zadovoljna uslugom, mnogo mi znači i dobila sam pravu osobu, zato što i kada mi je teško, Žikica to primeti čim dođe. Nezamenljiva je, stvarno.

"Pomoć u kući" samo je jedan od programa kojim je opština Kladovo konkurisala kod nadležnih ministarstava. Konstantno povećanje broja korisnika pokazuje da je ova usluga i te kako potrebna. Činjenica da je opština nastavila da finansira projekat i nakon isteka finansijske podrške ministarstva pokazuje da su nadležni u Kladovu socijalno odgovorni i da osluškuju potrebe svojih građana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.