Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2021, 18:08

GENERALNI DIREKTOR SZO POSLAO OŠTRU PORUKU: "Svet je na ivici neuspeha koji će biti plaćen ŽIVOTIMA"

Ovo nije prvi put da je Tedros izneo takav stav

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je zemlje da napuste pristup "prvo ja" prema vakcinama protiv korona virusa.

Od 225 miliona doza vakcina koje su do sada upotrebljene, velika većina je stigla u bogate zemlje i zemlje proizvođače vakcina, dok većina država sa niskim i srednjim prihodima "gleda i čeka", naveo je Tedros u autorskom članku objavljenom za britanski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dnevnik Gardijan.

Pristup "prvo ja" mogao bi da posluži kratkoročnim političkim interesima, ali će dovesti do dugotrajnijeg oporavka, naveo je on.

.

- Moram da budem otvoren: svet je na ivici katastrofalnog moralnog neuspeha, a cena ovog neuspeha biće plaćena životima i sredstvima za život u najsiromašnijim zemljama sveta - rekao je Tedros govoreći u sedištu SZO u Ženevi 18. januara.

- Na nama je da ispišemo budućnost. Neka nas ne sputava politika, uobičajeno poslovanje ili oni koji kažu da ne možemo - napisao je Tedros u autorskom tekstu za Gardijan, te dodao da svet treba da bude siguran da nijedna zemlja nije zaboravljena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.