GAME OVER! SVETSKI SUKOB U KOM JE STRADALO 100.000 LJUDI! Američke saveznike ni Tramp ne može da izvuče!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2019, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GAME OVER! SVETSKI SUKOB U KOM JE STRADALO 100.000 LJUDI! Američke saveznike ni Tramp ne može da izvuče!

Kako se navodi u izvještaju UN, velik broj civila je ubijen i ranjen na prostoru južne jemenske luke Aden - naime, do eskalacije sukoba dolazi zbog raskola koji se dogodio između separatista, koje podupiru UAE, i pro-Hadi lojalista iza kojih stoji Saudijska Arabija.

Otkako su sukobi eskalirali u četvrtak na prostoru Adena ubijeno je oko 40 civila dok ih je 260 ranjeno, prenosi UN.

Separatističko Južno tranziciono veće (STC) tvrdi kako su preuzeli kontrolu nad celim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Adenom, no jasno je kako borbe i dalje traju, tek postaju intenzivne. Naime, saudijska koalicija sinoć je potvrdila kako su gađali lokacije koje kontrolišu STC.

STC su tokom prošle nedelje zauzeli predsedničku palatu u Adenu što znači da je pro-saudijski predsednik Hadi Mansour ponovno ostao bez "prestola" pošto su ga prvo Huti proterali iz glavnog grada još pre nekoliko godina.

Sve ovo znači da se Saudijska Arabija našla u vrlo teškoj situaciji u Jemenu. Podsetimo, oni su do sada pokrenuli dve vojne operacije u Jemenu i to pod nazivima: "Operacija odlučna oluja" i "Operacija vraćanje nade".

Čini se kako su oba imena poprilično pogrešno odabrana jer ništa od predviđanog za Saudijsku Arabiju nije se ostvarilo.

Više od četiri godine Saudijci pokušavaju vratiti kontrolu nad Jemenom, no bez uspeha. Cilj im je vratiti sebi lojalnog čoveka, Hadija Mansoura (ili bilo kojeg drugog), na vlast u glavnom gradu, ali tamo kontrolu čvrsto drže Huti koji su Mansoura proterali iz zemlje te tako de-facto preuzeli kontrolu (barem nad ovim delom zemlje). U međuvremenu ubijeno je oko 100.000 ljudi, a milioni se danas nalaze na pragu velike gladi pošto je saudijska intervencija, u očajničkoj nameri da zaustavi pobunjenike, razrušila jemensku infrastrukturu te su uveli blokadu zemlje.

Naravno, jedan od ključnih razloga zašto Saudijska Arabija toliko snažno nastoji sprečiti da Huti preuzmu potpunu kontrolu je taj što su isti u vrlo dobrim odnosima s Iranom.Saudijska Arabija tvrdi kako Iran doslovno upravlja s Huti pobunjenicima (što Teheran i sami Huti odbacuju).

No, Saudijska Arabija koja je pokušala napasti Jemen na "američki način", odnosno stvaranjem koalicije, sada završava potpuno sama i u jednom velikom "škripcu". Naime, čak i njihov najbliži saveznik, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), povlači svoju vojsku iz Jemena - i to naglo, iznenada, što je šokiralo Rijad.

No, UAE ne samo da se povlače, čime već Saudijcima jako zagorčavaju situaciju (jer gube podršku u daljem ratovanju protiv pro-iranskih Hutija), već iza sebe ostavljaju hiljade boraca koji nisu nimalo skloni Saudijskoj Arabiji, štoviše, između njih i Saudijske Arabije zadnjih nekoliko dana traju žestoki sukobi. Dakako, govorimo o STC borcima, separatistima koji očigledno imaju ideje ponovno osnovati Južni Jemen u kojem bi glavni grad bio Aden.

Aden, ključna strateška luka, drugi po veličini grad u zemlji te privremeno sedište međunarodno priznatih vlasti, ujedno je i bastion UAE uticaja. Dakle, pokrećući vojnu akciju na Aden, Saudijska Arabija doslovno ratuje protiv UAE-a putem posrednika. To je dramatična nova epizoda u kontekstu rata u Jemenu, ali ne i scenario koji se nije mogao predvideti.

Ovi raskoli među "saveznicima" u Perzijskom zalivu nisu neka velika novost. Nakon raskola između Rijada i Dohe tačno je da UAE važi za glavnog saudijskog saveznika u Perzijskom zalivu, to je tačno, ali isto tako je tačno da je to nastalo na temelju pojedinih zajedničkih interesa (recimo isti stav prema Muslimanskoj braći, dok Katar ima jednu vrlo drugačiju politiku). Ali, isto tako zasebni interesi mogu brzo i porušiti navodno savezništvo, a jedan od UAE interesa je osigurati sebi zonu snažnog uticaja u Jemenu.

Kada bi se u tom slučaju Jemen teoretski opet podelio na dve države, čak i samo de-facto, uticaj nad "severnim" Jemenom imao bi Iran, ako bi Huti zadržali vlast, dok bi nad "južnim" imao UAE. I gde je tu onda Saudijska Arabija koja je uložila milijarde u svoju vojnu intervenciju? Nigde.

Ostavši i bez UAE-a kao saveznika, odnosno od saveznika možda dobiju neprijatelja Saudijska Arabija može učiniti jedino ono što i uvek čini kada stvari "zaguste" - obratiti se SAD-u za pomoć.

No, SAD su im i savetovale, tada za vreme Obamine administracije, da ne kreću naglo u Jemen, ali Rijad nije slušao - odnosno nije slušao nadobudni mladi ministar obrane, a današnji prestolonaslednik i de-facto vođa Saudijske Arabije, Mohamed bin Salman. Napad su započeli u martu 2015. nadajući se kako će to biti kratka operacija i da će Huti pasti - više od 4 godine kasnije, situacija na terenu pokazuje kako su se Saudijci jako prevarili.

I dok su bili zauzeti bombardovanjem glavnog grada Jemena, njihov "saveznik", UAE, obučio je više desetina hiljada boraca i oni su sada, kako se i očekivalo, saudijskim ambicijama okrenuli leđa.

Ostavši sami Saudijci će hitno zvati Trampa da im pomogne, bilo kako - oružjem, direktnom intervencijom u Jemenu... možda čak i napadom na Iran? No, Tramp, kakav je da je, nije čovek koji će se kladiti na gubitnika, a Saudijska Arabija u Jemenu jeste gubitnička strana i to svakim novim danom postaje sve jasnije.

Jedan neimenovani američki zvaničnik juče je komentisao u razgovoru za list LA Times kako američki Kongres ne vidi nikakvu šansu da bi Saudijska Arabija mogla ostvariti pobedu u ratu u Jemenu te samim time smatra kako nije za očekivati dalju američku pomoć.

- Mi nećemo jačati svoj angažman. Saudijcima će to morati postati jasno - rekao je.

I šta Saudijci mogu sada? Za početak nadati se da još uvek postoji šansa da se pomire sa STC-om, ali šanse su male. Mogu još povećati svoj vojni angažman u Jemenu, ali to bi mogao lako biti suicid po samu kraljevinu koja se već, uprkos ogromnoj količini američke napredne vojne opreme, sve teže brani od dronova koje navode Huti!

Pitanje je dana kada će Saudijska Arabija morati početi tražiti izlaz iz Jemena. Zapravo taj dan je verovatno već stigao, ali Saudijska Arabija izlaza jednostavno ne vidi. Naravno, "izlaz" za njih znači neka vrsta pobede, bilo kakve, samo da nije poraz. Ali, tražeći tu "pobedu" zakopavaju se sve više i više tako da će na kraju možda ipak morati "prihvatiti" poraz.

Naravno, glavni režiser ovog napada na Jemen, napada koji je doveo do velikog broja žrtava i jedne od najvećih humanitarnih katastrofa našeg doba, saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman, veoma je i sam kriv za ovo bezizlazno stanje - u ovo doba prošle godine čak je i imao poprilično veliku međunarodnu podršku, na Zapadu su okretali glavu od Jemena tvrdeći kako je mladi princ Salman "reformator" kojeg treba pozdraviti i podržati, a onda je kobnog 2. oktobra 2018. u saudijski konzulat u Istanbulu ušao Džamal Kašogi...

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.