Oni su već prisutni na granicama Srbije

Izvor: B92, 20.Sep.2018, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oni su već prisutni na granicama Srbije"

Beograd -- Komesar za izbeglice Vladimir Cucić objašnjava za TV Prva da je Fronteks već prisutan na granicama Srbije ka Bugarskoj i Makedoniji.

Komentarišući današnje potpisivanje sporazuma između EU i Srbije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu, a koji će omogućiti angažovanje timova Fronteksa u Srbiji i kontrolisanje granica na graničnim prelazima zajedno sa pripadnicima srpske granične policije, Cucić kaže da je to u obostranom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << interesu.

"Ne verujem da će se nešto dramatično promeniti, jer ni situacija nije dramatimčna", kazao je on.

Govoreći o kontradiktornim izjava o tome da će Fronteks stići na naše granice ili ne, on objašnjava da je to povezano sa izveštavanjem nekih medija o navodnom pravljenju „depoa“ migranata na Balkanu, što nije tačno.

Cucić pojašnjava da je Srbija samo tranzitna zemlja za migrante, odnosno nalazimo se na sredini njihovog puta ka EU, pa samim tim oni trajnu u našoj zemlji ni ne ostaju.

Suštinski, objašnjava Cucić, taj se problem rešava sporazumom sa onim zemljama iz kojih migranti dolaze, ali i jakim spoljnim granicama Evrope. Takve kontrole su skupe i ni jedna država ponaosob sebi to ne može priuštiti, zbog čega se i sarađuje sa Fronteksom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.