Frederiksen branila odluku vlade o istrebljenju vizona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2021, 18:53

Frederiksen branila odluku vlade o istrebljenju vizona

Premijerka Danske Mete Frederiksen branila je danas odluku svoje vlade da istrebi sve vizone u zemlji prošle godine, uprkos tome što nije imala zakonsku osnovu da to učini.

U nastojanju da spreči širenje mutirane varijante korona virusa, vlada je naredila da se oko 17 miliona vizona istrebi, što je uništilo proizvodnju koja je priznata u modnoj industriji širom sveta zbog svog visokokvalitetnog krzna, preneo je Rojters.

"Nažalost, bili smo prinuđeni da pre godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dana donesemo odluku o uništenju svih vizona", rekla je Frederiksenova novinarima pre ulaska u sud gde je zasedala komisija.

"To je bila ispravna odluka, a sada ću ući i odgovarati na pitanja", dodala je ona.

Ispred suda je organizovan protest, a pojedini demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Zašto Mete laže?" i "Ko kontroliše Mete?"

Policija je privela dve osobe.

Dok su Danci odobravali početno rukovođenje pandemijom od strane premijerke, vlada se našla u problemu kada se pokazalo da nije bilo zakonske osnove da se naredi uništavanje zdravih vizona.

Incident je na kraju doveo do odlaska ministra poljoprivrede, a parlament je tražio da se otvori istraga o tome da li su ministri, uključujući i premijerku znali da zakonski okvir nedostaje.

Frederiksenova je sedela više od pet sati pred sudijom i pravnim stručnjacima u zgradi suda u Kopenhagenu, navodeći da tada nije znala da vlada nema pravni osnov da naredi taj potez.

"Jedini ispravan način bi bio da se vladi unapred kaže da li postoji pravni osnov ili ne da donese odluku", rekla je ona.

Komisija treba da završi istragu u aprilu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.