Izvor: Blic, 08.Maj.2009, 20:37

Frankfurtske "Vesti": Pronađena vakcina koja leči rak

Ekipa lekara iz češke bolnice "Motol" uspela da napravi vakcinu, koja, za razliku od dosadašnjih lekova, prepoznaje ćelije raka, napada ih i uništava ili potpuno sprečava njihovo napredovanje, metastaziranje u telu obolelog, pišu frankfurtske „Vesti".

Nakon višedecenijskih pokušaja da se nađe lek protiv raka, najteže bolesti našeg doba, praški lekari i biohemičari krenuli su specifičnim, do sada neprimenjenim putem, prema tom cilju i pronašli vakcinu kojom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se kancerozno tkivo, uz pomoć krvi obolelog pacijenta, pretvara u bezazlenu masu, koja nema nikakvih izgleda da metastazira, piše list.

Šef pronalazačkog tima prof. dr Jirina Bartnjukova, jedan od najpriznatijih svetskih imunologa, za "Vesti" je potvrdila da vakcina do koje su došli uništava kancerozne ćelije ili ih, u najmanju ruku, blokira, odnosno zarobi i učini nesposobnim za pogubno delovanje na telo bolesnika.

Praški naučnici u ovom postupku nisu tragali za lekom koji leči rak, što do sada nikom nije pošlo za rukom, već su svoj napor usmerili u pravcu traganja za načinom kako da karcinom učine manje ubitačnim ili potpuno bezopasnim, poput dobroćudnog tumora.

Oni su, kako bi se vojničkim rečnikom moglo reći, tragali za načinom kako da neprijatelja, odnosno obolelo, neizlečivo tkivo, okruže zdravim "zidom" neprobojnim za ekspanzionističke metastatičke ambicije smrtonosnog neprijatelja", u čemu su i uspeli.

Prva "žrtva" ovog naučnog postupka bio je poodmakli kancerozni tumor u telu jednog lekara iz iste fakultetske ustanove.

"Počeli smo da lečicmo kolegu obolelog od raka prostate. Bilo je to u trenutku kada mu, i pored najbolje volje, nismo davali nikakve šanse i kada smo mislili da je još jedna bitka za život izgubljena", rekla je Bartnjukova.

"Taj kolega sada ima za sobom jednogodišnje lečenje našom vakcinom. Rezultati su iznenađujući, rak je potpuno zaustavljen", konstatovala je ona.

Nakon ovog i niza drugih, pre svega, laboratorijskih dokaza da je pronađena vakcina sa spasonosnim svojstvima i za one čija je bolest ušla u "završnu fazu", praškim naučnicima je, prema rečima sagovornice, otvoren put za dalja klinička potvrđivanja, koja predviđa zakon. Ta ispitivanja će, ubeđeni su, i formalno potvrditi već dokazanu vrednost ovog senzacionalnog pronalaska.

"Pošli smo od činjenica da karcinom u telu čoveka počinje da raste, a da ga imunitetski sistem u telu napadnutog pacijenta ne zapaža. Smisao našeg lečenja pre svega sastoji se u nastojanju da osposobimo zdrave ćelije ljudskog organizma da što pre prepoznaju prisustvo kancera i da se sa njim nemilosrdno obračunaju", kazala je ona.

Danijela Rožkova, šef supersterilne laboratorije u kojoj je vakcina napravljena, pojašnjava da od pacijenta koji boluje od raka uzimaju zdrave krvne ćelije i deo kanceroznog tkiva i, uz pomoć hemijskih sredstava, odneguju nove, specifične ćelije koje imaju izuzetnu sposobnost da prepoznaju kancerozno tkivo i odlučno krenu u borbu protiv njegovog širenja.

Prof. Bartnjukova naglašava da tako osposobljene i aktivirane specifične ćelije brzo pronađu mesto gde se ugnezdilo kancerozno tkivo i okruže ga. Nekad ne uspeju potpuno da ga unište, ali zloćudni tumor, u takvoj poziciji, više nema nikakvih šansi da se dalje razvija u telu pacijenta, kaže ona.

"Velika prednost ovog lečenja sastoji se i u tome što vakcina nema nikakve sporedne učinke, kao što je to slučaj, na primer, prilikom hemioterapije, koja ima vidljivo negativno dejstvo na organizam. Pacijenti koji budu lečeni uz pomoć novootkrivene vakcine neće u toku terapije gubiti na težini, neće im opadati kosa, neće se, kratko rečeno, osećati loše", istakla je Bartnjukova.

Ona je istakla da "teškoća ima, ali svakako nisu nesavladive". Te teškoće su "vezane za finansiranje završnice projekta, ali i za relativno mali kapacitet naše specijalističke laboratorije, s obzirom na to da je tehnologija izrade vakcine tehnički veoma zahtevna", rekla je ona.

"Zbog toga smo za sada sposobni da produkujemo samo jednu vakcinu nedeljno. Za godinu dana smo sposobni da uradimp 50 vakcina, ali kada tempo ubrzamo do maksimuma, godišnja proizvodnja se može udvostručiti. Tada će istraživački projekt ući u fazu koja će omogućiti proizvodnju 'na veliko'", istakla je Bartnjukova.

Cena vakcine u sadašnjoj fazi proizvodnje, prema rečima dr Bartnjukove, iznosi preko 100.000 kruna (oko 4.000 evra), ali će ovoj cifri, najverovatnije, biti dodati i neki prateći troškovi, vezani, pre svega, za distribuciju.

Nastavak na Blic...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.